Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Carlsen har kopplat greppet i schack-VM

Den flerfaldige världsmästaren i schack, norrmannen Magnus Carlsen, ser ut att ha kopplat greppet om utmanaren Jan Nepomnjasjtjij i pågående schack-VM.
Schack • Publicerad 6 december 2021
Magnus Carlsen (till höger) från Norge ser ut att behålla världsmästartiteln. Men än är det inte klart. Bilden togs i mötet med Jan Nepomnjasjtjij, Ryssland, den 1 december.
Magnus Carlsen (till höger) från Norge ser ut att behålla världsmästartiteln. Men än är det inte klart. Bilden togs i mötet med Jan Nepomnjasjtjij, Ryssland, den 1 december.Foto: Kamran Jebreili/AP/TT

Schack-VM pågår just nu i Dubai och den regerande världsmästaren Magnus Carlsen möter ryssen Jan Nepomnjasjtjij över 14 partier. Först till 7,5 poäng vinner.

Efter fem partier som slutat i remi, tog så Carlsen sin första seger i fredags och följde upp med ytterligare en på söndagen. Ställningen är nu 5–3 till Carlsen efter åtta partier.

Annons

– Jag är väldigt nöjd. Det kändes som om vi var lite slitna båda två efter det tunga partiet för ett par dagar sedan. Jag försökte spela ganska enkelt, men klarade ändå att utmana honom lite. Därefter gick det överraskande bra, säger Carlsen till NRK.

Carlsen pekar på matchen i fredags som en nyckelmatch. Det blev den längsta i tävlingens historia och Carlsen vann först efter sammanlagt sju timmar och 47 minuter.

– En seger ändrar dynamiken i en VM-match. Jag tror inte att jag hade vunnit det här partiet utan segern i fredags.

Nu tror han själv att han kommer att försvara sin titel.

– Det ser väldigt ljust ut nu. Jag måste bara fortsätta spela koncentrerat och komma förberedd till varje parti, säger Carlsen.

Nionde partiet spelas på tisdag. Carlsen har varit världsmästare sedan 2013.

Fakta: Schack-VM

Schack-VM avgörs i Dubai och det är den första VM-matchen sedan 2018. Vid bordet sitter regerande världsmästare Magnus Carlsen från Norge och Jan Nepomnjasjtjij från Ryssland.

Matchen avgörs i en serie partier, först till 7,5 poäng vinner. Seger ger en poäng, remi (oavgjort) ger 0,5 poäng var.

Magnus Carlsen är 31 år och kommer från Tønsberg i Norge. Han tog sin första världsmästartitel redan 2013.

Jan Nepomnjasjtjij är 31 år och kommer från Brjansk i västra Ryssland. Han är bland annat dubbel rysk mästare, Europamästare (2010) och världsmästare i lagschack med Ryssland.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons