Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Bromsade dopningsfall – räddade sponsoravtal

Friidrott • Publicerad 11 juni 2020
Lamine Diack i rätten i Paris. Han riskerar upp till tio års fängelse.
Lamine Diack i rätten i Paris. Han riskerar upp till tio års fängelse.Foto: Thibault Camus/AP/TT

Lamine Diack, tidigare ordförande i Internationella friidrottsförbundet (WA), berättade i en fransk domstol att han under 2011–2013 såg till att handlingsprocessen kring ryska dopningsfall bromsades upp för att kunna rädda ett sponsoravtal med en rysk bank.

– Alla sade att jag tog en risk, men det stoppade oss inte från att i tysthet arbeta med dopning, sade han i rätten under torsdagen.

Annons

Det var i måndags som rättegången inleddes i Paris mot sex friidrottshöjdare, en rättegång som väntas ta tio dagar. 87-årige Diack är anklagad för givande och tagande av muta, trolöshet och organiserad penningtvätt. Han riskerar upp till tio års fängelse, men har hela tiden förnekat brott.

Enligt åtalet fick Diack motsvarande drygt 14 miljoner kronor från Ryssland för att i utbyte ha sett till att dölja dopning av 23 ryska friidrottare inför OS i London 2012 och VM i Moskva 2013.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons