Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Benzema tillbaka efter skandalen – med till EM

Han har inte spelat i landslaget sedan 2015.
Nästan sex år senare är Karim Benzema uttagen i "Les Bleus" EM-trupp.
Real Madrids skandalstjärna fanns med bland de 26 namn som Frankrikes förbundskapten Didier Deschamps presenterade.
Fotboll • Publicerad 18 maj 2021
Real Madrid-stjärnan Karim Benzema är tillbaka i det franska landslaget för första gången sedan 2015. Arkivbild.
Real Madrid-stjärnan Karim Benzema är tillbaka i det franska landslaget för första gången sedan 2015. Arkivbild.Foto: Manu Fernandez/AP/TT

Redan tidigare under tisdagen kom rapporterna i L'Équipe och Le Parisien om den sensationella återkomsten. På kvällen blev det sedan ett faktum. Real Madrids anfallsstjärna Karim Benzema, 33, är uttagen till EM i sommar.

– Vi har träffats, vi hade ett långt samtal. Det var det viktigaste steget. Därefter funderade jag länge och sedan tog jag beslutet, säger Didier Deschamps enligt L'Équipe.

Annons

Till fransk tv utvecklar förbundskaptenen:

– Jag var tvungen att tänka igenom det ordentligt innan jag kom fram till det här beslutet. Jag kommer inte avslöja ett ord om vårt samtal, men han behövde det också, säger Deschamps enligt AFP.

Benzema själv skriver på Twitter: "Så stolt över min återkomst till det franska landslaget och över förtroendet som jag får."

Det var en utveckling nog få såg komma.

Den 8 oktober 2015 gjorde Karim Benzema två mål i 4–0-segern i träningslandskampen mot Armenien. Det såg länge ut att bli anfallsstjärnans 81:a och sista landskamp för Frankrike, och den 27:e och sista landslagsfullträffen. För trots att han har varit en pålitlig målskytt för Real Madrid, och lett klubben till bland annat flera Champions League-titlar, har förbundskapten Deschamps konsekvent nobbat Benzema.

Petades efter skandalen

Anledningen är skandalen med Benzemas påstådda inblandning i en utpressning kopplat till en sexvideo med hans tidigare franska landslagskollega Mathieu Valbuena. När händelsen rullades upp ledde det till att Benzema petades från truppen till hemma-EM 2016, och han har inte funnits med i landslaget som blev tvåa i EM 2016 och sedermera världsmästare 2018.

En försoning och återkomst såg länge omöjlig ut. I samband med att han blev petad från EM 2016 sade Benzema att förbundskapten Deschamps "böjde sig för trycket från en rasistisk del av Frankrike". Deschamps å sin sida har sagt att han "aldrig kommer glömma" Benzemas uttalande.

Två år senare sade Benzema att han trodde att det inte fanns någon möjlighet för honom att komma tillbaka till landslaget så länge Deschamps var ansvarig.

Namnkunnig offensiv

Men nu har parterna rökt fredspipa. För trots att Benzema är åtalad för utpressning i Valbuenafallet – rättegången väntas inledas i oktober – så blev han alltså uttagen av Deschamps till EM.

Och han ingår därmed i en offensiv som inget annat landslag kan match i sommarens turnering. Utöver Benzema finns där Kylian Mbappé (Paris SG), Antoine Griezmann (Barcelona), Kingsley Coman (Bayern München) och Wissam Ben Yedder (Monaco). Nog? Nej, dessutom är Ousmane Dembélé (Barcelona), Olivier Giroud (Chelsea) och Marcus Thuram (Borussia Mönchengladbach) också uttagna. I en sedvanligt stjärnspäckad fransk trupp finns ju även exempelvis mittfältaren Paul Pogba (Manchester United). Däremot fick inte supertalangen Eduardo Camavinga (Rennes) plats bland de 26 spelarna.

Annons

"Les Bleus" spelar i grupp F och ställs mot Tyskland (15 juni i München), Ungern (19 juni i Budapest) och Portugal (23 juni i Budapest).

Fakta: Karim Benzema

Född: 19 december 1987 (33 år).

Födelsestad: Lyon.

Klubb: Real Madrid (sedan 2009).

Övriga klubbar: Lyon.

Landskamper/mål: 81/27.

Meriter i urval: Tre ligatitlar, fyra Champions League-titlar, två cuptitlar, fyra titlar i VM för klubblag med Real Madrid. Fyra ligatitlar och en cuptitel med Lyon.

Övrigt: Är Real Madrids femte bästa målskytt genom tiderna med 278 mål på 558 tävlingsmatcher.

Fakta: Karim Benzema

Målvakter: Hugo Lloris, Tottenham, Mike Maignan, Lille, Steve Mandanda, Olympique Marseille.

Backar: Lucas Digne, Everton, Léo Dubois, Lyon, Lucas Hernandez, Bayern München, Presnel Kimpembe, Paris SG, Jules Koundé, Sevilla, Clément Lenglet, Barcelona, Benjamin Pavard Bayern München, Raphaël Varane, Real Madrid, Kurt Zouma, Chelsea.

Mittfältare: N'Golo Kanté, Chelsea, Thomas Lemar, Atlético Madrid, Paul Pogba, Manchester United, Adrien Rabiot, Juventus, Moussa Sissoko, Tottenham, Corentin Tolisso, Bayern München.

Anfallare: Wissam Ben Yedder, Monaco, Karim Benzema, Real Madrid, Kingsley Coman, Bayern München, Ousmane Dembélé, Barcelona, Olivier Giroud, Chelsea, Antoine Griezmann, Barcelona, Kylian Mbappé, Paris SG, Marcus Thuram, Borussia Mönchengladbach.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons