1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Så var det fredag igen

Se upp, gott folk, i dag är det endast tre månader till julafton! Och det finns tecken i skyn. I onsdags morse till exempel ägnade sig sjö- och före detta stapelstadens parkavdelning (hur förkorta det?) åt att med hjälp av en lift fjärma de gula och röda vimplar, som Södergatan varit behängd med sedan i våras, och därmed lämna fältet fritt för kommande stjärnor och girlander.
Nyheter • Publicerad 24 september 2010

Apropå frågan ovan skulle man möjligen kunna förkorta Sjö- och före detta stapelstadens parkavdelning till SSPA. Det låter i och för sig som en pensionärsförening, men det får vi ta.

However! Södergatan är stadens paradgata och förövrigt en väldigt trevlig gata om det inte vore för ett aber; allt fler butiksfönster gapar tomma.

Faktum är att kommunen har städslat en särskild centrumutvecklare med uppgift att få lite snurr just där, i centrum. Allvarligt talat är jag inte helt uppdaterad (jo, det heter visst så!) om vilka befogenheter hon har, men det skulle förvåna mig om hon har mandat att hoppa på folk i stan och tvinga dem att öppna butiker. Jag vet då rakt inte vad som behövs i butiksväg, kanske en liten järnaffär med konstiga krokar och krumelurer, eller varför inte en smörrebrödsbutik nu när det ska upp stora skyltar om dansktidens välsignelser i var och varannan hörna av länet, och vi alla förväntas bejaka dansken inom oss. Na, så for fäen! Men jag vägrar att byta namn till Preben Jensen.

Inte vet jag hur det ska gå för centrum, men jag lovar att med och från min svarta Crescent företa regelbundna inspektionsturer i stan, och kan redan nu meddela att jag kommer att becykla Stortorget, vilket är nödvändigt eftersom gatan delvis är blockerad av en uteservering. Dock är det förbjudet att cykla på torget, men om jag blir haffad räknar jag med att klara mig genom att jag har goda relationer med kommunalrådet Björklund och dessutom hittills aldrig varit straffad samt har ordnade familjeförhållanden.

Men var det inte julen vi var inne på alldeles i början? Jo, så var det. Endast tre månader till julafton just i dag, och ännu bra mycket kortare tid till advent, det är vad som gäller. Det ställer krav på oss, men för att börja vifta med önskelistor redan nu avrådes vänligt men bestämt då det inte i några sammanhang, i livets alla skiften, är bra att verka alltför angelägen.

Fast att fundera lite på egen hand i sin kammare är förstås inte fel. Å andra sidan är tre månader faktiskt en avsevärd tid, det lär ju förövrigt stunda rena sommaren, enligt Elin Sjöqvist, meteorologen som förvandlat SMHI:s väderrapporter till rena poesin. För egen del har jag inte ens startat ärtsoppesäsongen ännu så låt oss för all del ta en sak i taget och fortsätta att njuta hösten, den svamplösa men goda.

En av de mer svårartade rätter som lämnade köket på I 11 i Växjö var i mitt tycke lapskojs. Och apropå det:

Skoj med Lapskojs. När köksmästaren på härvarande Konsumbar nyligen skulle tillaga dagsbehovet av den läckra rätten Lapskojs, undansmusslade han oförmärkt det härför avsedda saltköttet i egen västficka och ersatte det med karamellfärg. Härför blev han avskedad, ehuru ingen av gästerna märkte någon skillnad.

(Grönköping i val och kval).

Till sist lite språkinformation:

Etterpese, argsint pojkvasker (Västergötland).

Och till allra sist: En extremt god helg tillönskas i rikt mått den ärade läsekretsen.

Göran Lindh
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.