1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Nya gröna vågen

Nyheter • Publicerad 9 januari 2002

En ny grön våg lär vara på gång så nu blir det att sätta fyr under grytorna igen. Ja, ni kanske inte minns hur det var på 70- och början av 80-talet, men jag tänker på växtfärgning. Det fanns väl inte en by i Svea rike där man inte dåförtiden, med generösa kommunala bidrag, ordnade kurser i växtfärgning.

Märkligt nog låg det politik i de bleka garnhärvorna ty det var mest kvinnliga medlemmar i dåvarande vänsterpartiet kommunisterna som deltog och så en del centerpartister, damer med sympatier för de gröna khmererna.

*

Ni vet de mogna centerkvinnor som lockades att dra runt på gatorna och skandera "aldrig, aldrig, aldrig ger vi opp" med vilket menades hatet mot kärnkraft till vilken partiet av någon anledning fattat agg.

Växtfärgningsrörelsen hade en klar koppling till den så kallade gröna vågen vilkens grundidé var, tror jag, att man skulle flytta så långt ut i buskarna att man omöjligt kunde försörja sig, utan måste leva på kaninskötsel och skattebetalarnas bidrag.

*

Nu såg jag alldeles nyligen i televisionen att gröna vågen lockar igen. I ett reportage visades hur en familj bodde i något slags hydda som kommunen, det var nog nånstans i Närke, hyrde ut för en tusenlapp i månaden och där man blandade höns och får och lussedegar.

Det såg för jävligt ut om ni ursäktar, men ta för all del inte det för sant och visst när Spaltens redaktör är såväl gammal som konservativ, det sista om än inte i direkt politisk mening.

*

Reportaget kompletterades med en soffdebatt i TV 4:s Nyhetsmorgon där en trosviss ung studentska norrifrån vittnade om sitt lyckliga liv och om behovet av alternativ och hushållning med naturens resurser. Istället för studentrummet hade hon hyrt en manskapsbod som bostad och där eldade hon med ved och ägnade sig åt annat nyttigt. Soffvärdana Anér/Mossberg såg mäkta imponerade ut.

*

Men, undrade jag i mitt föga stilla sinne, gjorde inte studentskan sig där skyldig till en mindre slug tanke. Vedeldning håller nämligen på att bli det mest förbjudna, nära nog som minkuppfödning.

Spalten beskrev i höstas de lyckokänslor man kan erfara vid rätt utförd vedeldning och fick ett ilsket brev från någon överspänd antivedeldarorganisation som bland annat skrev att "man häpnar över talibanreporterns okunnighet!"

Talibanen, det var jag det.

???

*

Det står väl inte länge på förrän det bildas någon organisation som vill förbjuda även sådana nyttigheter som kaffegök, gummistövlar och liknande.

Och det rör inte mig och likasinnade i ryggen om folk så bosätter sig i miljövänliga avloppsrör och fixar elen med hjälp av kattskinn och ebonitstav, bara vi slipper missionerandet.

Yngve Andersson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.