1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Korvgrytan räddar Reinfeldt?

Nyheter • Publicerad 5 februari 2013

Rikets partiledare håller på att blotta sig i ett teveprogram som heter ”Nyfiken på”. Efter att ha upplevt samtalen med Jonas Sjöstedt, Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfven är jag för min del inte det minsta Nyfiken på utan totalt ointresserad (på). Det gäller i högsta grad även av intervjuaren. Jag har slutat att se programserien vid fara att annars drabbas av Romson och Fridolin.

However! Om opinionssiffrorna talar sanning blir Löfven statsminister i höst, och eftersom jag håller på den lilla människan som befinner sig i underläge så ligger det nära till hands att försöka göra något för opinionssvaga Fredrik.

Han brukar ju i intervjuer som den ovan framhålla hur rolig han är/kan vara, men det tror jag nog att vi ska dämpa ner då det blir svårt att få förståelse för det påståendet hos svenska folket. Bättre då att borra ner sig i den grå vardagen med livspussel, dagis, matkassar och dyl.

- - -

Jag går direkt till bokhyllan för att plocka fram kokboken med den extremt långa titeln ”En europeisk matresa med Moderatkvinnorna – En inspirerande matresa från Moderatkvinnorna.” Den delades ut i valrörelsen 2009 och här finns recept från massor av länder, med färsk sparris, räkor och musslor, kalvfärs och andra ingredienser.

Men, som det hette i poesiböckerna förr: ”Sist i boken vill jag stå, främst bland vännerna ändå.” Just precis och exakt, där längst bak smyger Statsminister Fredrik Reinfeldts korvgryta! Varken mer eller mindre, om man säjer.

Inget ont om denna rätt, men inte f-n sitter väl en regeringschef och tuggar Statsministerns korvgryta. Jag misstänker att det är en komposition skapad för att signalera enkla vanor till oss, vanligt folk. Den kan förstås också ha bläddrats fram i någon gammal kokbok och valts ut i tron att det är ackurat korvgryta som spisas i stugorna, som sista biten i det stora vardagspusslet.

- - -

Du vill pröva? I korta drag gör du en gryta med ingredienserna: En hel (!) falukorv, potatis, purjolök, en burk vita bönor i tomatsås och en dito krossade tomater.

Inte för att Stefan Löfven är någon överraskningarnas man, det förstod vi i söndags när han berättade att han inte gillar orättvisor. Nog så djärvt då det är allom bekant att vi svenskar älskar orättvisor.

Frågan är vad han har att komma med som matchar den Reinfeldtska korvgrytan, om den nu kommer upp (ursäkta) även i årets valrörelse. Underskatta honom inte, han kan mycket väl skrapa fram några fossila rester av stångkorv ur unikaboxen han hade på styret när han cyklade till svetsjobbet på Hägglunds i Ö-vik.

- - -

Det blir spännande att följa den politisk/gastronomiska utvecklingen i alla dess vindlingar. Ja, inte så spännande förstås som huruvida det relativa mildvädret ska bestå. Det håller vi tumvantarna för. Ha det hemskanes bra!

Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.