1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Hur halkar man rätt?

Nyheter • Publicerad 7 februari 2013

Det har uppstått svårigheter, för att inte säga Problem. Väljer att stava med stort ”P” då ju ordet problem närmast är att betrakta en synonym till landet Sverige. Kanske borde vi byta namn på Konungariket Sverige till Konungariket Problemien, skifta nationsbokstäverna från Se till Pn.

Problemen hopar sig. Man ser inte skogen för bara problem. Det är problem med gruvor och samer och renar, med romer och urbefolkningar, minoriteter inte att förglömma. Södra Ljungaborna i västra Sunnerbo utgör också en minoritet, särskilt om man räknar in folket i Sommarsäte, Runkarp och Ivla utrote. Men polisen kan inte vara överallt. Invandrare är ett problem liksom svenskar och ungdomar, alla har problem och i allt finns en problematik. Tågen går inte. Karamellpåsen kan vara rasism, fråga Alexandra Pascalidou. Hon har rasism på sina fem fingrar. Åldringsmaten är inte god och i skolan är fem gånger fem lika med fem. Dricker du en burk läsk ökar risken att du dör i hjärtinfarkt med 30 procent. Halsar du tre burkar är du död till 90 procent.

- - -

Hur som helst har vår fina svenska västkusträka hamnat i farozonen och fisket bör förbjudas eller åtminstone inskränkas. Det säger Världsnaturfonden (WWF), men betonar i sanningens namn att det är en rekommendation, inte minst till konsumenterna. Åligger det varje vän av skaldjur att ta kontakt med bohuslänska räkfiskare och uppmana till fiskestopp, eller hur är det tänkt? Jag vill i så fall rekommendera försiktighet då mästerkocken Mannerströms ansiktsfärg när nyheten blivit känd var långt över den kokta räkans kulör.

_ _ _

Svensken i gemen ser Världsnaturfonden som något av Herren Gud givet, men WWF är en privat miljöorganisation och har inget mandat vare sig från FN eller EU. Dessutom kan man ju ändra sina miljöregler om någon säger ”Bu” tillräckligt högt. Det skedde för några år sedan då WWF kritiserade fiskodlingen i Vietnam.

Risken är att Miljöpartiet vädrar morgonluft i räklådorna, för att inte tala om Fiskeriverket, som med sitt regelverk och förbud i decennier ställt till ett helvete för det svenska fisket. Alltmedan andra länder satt full fart och fångat den fisk som borde ha landats av svenska fiskare.

För egen del håller jag mig strikt till svensk lag så räkor och ål, för att ta ett par läckra exempel, spisar jag gärna. Som kompensation avstår jag frivilligt från bl a kalkon, grishjärta och liknande läbbigheter.

- - -

Attacken i början av veckan mot den svenska räkan kan också bli ett språkproblem. Halka in på ett bananskal är ju ett gammalt känt uttryck som ungefär betyder att komma med av en händelse. Minst lika vanligt är det något obegripliga att halka in på en räkmacka. Vad händer om det inte finns räkor, halka in på bröd och majonnäs kan bli väl fartfyllt. Hur halkar man rätt? Förresten är det märkligt att kaféer och andra näringsställen mestadels använder tekaka som underlag för en räkmacka. Ett sött vetebröd! En skiva färskt franskt bröd med knaprig skorpa ska det förstås vara.

- - -

En outsägligt trevlig helg tillönskas alla och envar. Inget knussel här inte.

Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.