1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Förvillelser

Nyheter • Publicerad 16 november 2005

Två dagstidningar borde inte få ha så förvillande lika namn som Svenska Dagbladet och Skånska Dagbladet, man tar fel i hastigheten. Häromdagen fick jag av misstag den skånska tidningen när jag var ute för att köpa Sveriges vackraste dagstidning, Svenska Dagbladet.

Någon av tidningarna måste byta namn så att misstag av det slaget kan undvikas. Särskilt dessa två tidningar som till stor del livnär sig på skattebetalarnas presstöd borde raskt efterkomma detta berättigade krav.

För läsarnas kännedom kan meddelas att när Spalten vunnit den politiska makten i Riket kommer presstödet, i likhet med en rad andra stöd, att starkt ifrågasättas. Snacket om att det bidrar till en allsidig debatt håller nämligen inte då dagspressens ledarsidor knappast längre innehåller något som sticker ut. Tidningarna i Västerbotten som i Halland, i Dalarna som i Småland har i stort sett samma välkammade åsikter vare sig det rör sig om flyktingmottagningen, den horribla kriminaliteten, försvaret, arbetsmarknaden, alkoholkonsumtionen, eller tillgången på influensavaccin. Möjligen kan det skilja något i synen på vem som ska vara julvärd i teve.

I alla fall. Skånska Dagbladet berättade om "Pølsevarning" i Danmark. Korvarna, särskilt Coops, var så fulla av bakterier att de ansågs otjänliga till människoföda. Det har livsmedelsinspektionen på Sønderjylland kommit på. 43 procent av de dissekerade röda korvarna hade för mycket bakterier och var tionde var snudd på farlig. Det gäller alltså att se upp när man handlar korv att föra hem, köp bara nio!

Fast egentligen är det ingen idé att handla med sig danska pølser hem överhuvud taget eftersom de ändå aldrig smakar som i Danmark. Det är där, till exempel utanför järnvägsstationen i Helsingør, man ska stå med den lilla pappbrickan i handen och doppa ömsom den heta spänstiga korven och ömsom det ljumma lite knapriga mjuka brödet i högarna med senap, ketchup och rostad lök.

Vill man ha dålig korv finns det för övrigt svensk att få. Aftonbladet berättade i söndags om en svensk charkuterifabrik som packade sina korvar i anslutning till en byggarbetsplats!

Utanför ett par varuhus i Kristianstad kan man få en kokt eller grillad med bröd för sju kronor. Det sägs att en stor del av stadens bankanställda spisar sin lunch där. Två korvar och två bröd för 14 kr, nog är det en billig lunch.

Från det ena till det andra. I Turkiet, den blivande EU-medlemmen, är Adolf Hitlers 80 år gamla gräsliga hatskrift "Mein Kampf" årets bästsäljare. Om det är den islamska världens aversion mot det judiska folket som ligger bakom eller något annat undandrar sig min bedömning, men nöjesläsning kan det väl knappast röra sig om.

Dessbättre är det nog ändå ingen risk att Svenska Akademin, känd för sina ibland bisarra val, skulle tilldela Adolf Hitler litteraturpriset postumt. För det första var Hitler faktiskt en läst författare, för det andra fick ju en annan österrikare litteraturpriset så sent som förra året.

Det kan väl aldrig vara fel att önska er, bästa läsare, en god dag.

Yngve Andersson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.