1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Första första klass

Nyheter • Publicerad 10 november 2007

Säga vad man vill om SJ, men nog åker man miljövänligt. Kostar några dussin skjortor gör det också. I förra veckan befor makan och jag sträckan Hässleholm-Stockholm tur och retur. Biljetterna gick på 6 240 kr! Miljö måste få kosta, om man säger. Till detta kom Sölvesborg-Hässleholm tur och retur, och där kan noteras att det tydligen är billigare att resa till Sölvesborg än från, 75 kronor respektive 104 för två personer.

Nu ska det väl i sanningens namn sägas att halva kostnaden för resan från Hässleholm till Stockholm hänger samman med att vi åkte första klass. Det var premiär för mig med sådana excesser och jag noterade att de tusenlappar det kostade fick man valuta av i form av något bredare säten samt frukost på morgonen och "lättare måltid" under hemresan på eftermiddagen. Påvert är betyget.

Frukosten bestod av en skiva vardera av ost och skinka, en bulle, smör och en mugg kaffe. Jodå, den obligatoriska röda paprikastrimlan fanns naturligtvis på plats i anslutning till ostskivan. Under hemresan, som skedde en eftermiddag, fick man en påse innehållande en stor avlång, mörkbrun bulle, troligen miljövänlig den också. Mellan halvorna en centimetertjock skiva grönmögelost täckt av något som kunde vara marmelad på katrinplommon. Oerhört tungt att forcera, det tog mig halvvägs till Nässjö och sedan var jag så trött i käkarna att jag somnade.

Nu är jag ju inte den som spenderar över 6 000 kronor på att resa med X-2000 till huvudstaden, men jag hade vunnit två förstaklassbiljetter med SJ vartsomhelst i Sverige. Vi bestämde oss för Kiruna, men fick veta att SJ bara kör till Sundsvall och att anslutning därifrån skulle kosta över 5 000 kronor. Det blev Stockholm en hel dag, en eftermiddag och en förmiddag. Om man, som furiren sa, är lite på "atleten" hinner man med nättopp hur mycket som helst även på den begränsade tiden; besök på Valdemarsudde och Rosendals trädgård, promenad på Djurgården, två teaterföreställningar, Kungliga slottet och Storkyrkan, orgelkonsert i Katarina kyrka, Strindbergsmuseet, Östermalmshallen, shopping med mera.

Stockholm är en väldigt vacker stad och har ett makalöst kulturutbud. Men stans absoluta centrum ser fortfarande för jävligt ut, det måste jag påstå. Såg ner på Sergels torg från Kulturhusets översta våning och häpnade än en gång. Var i världen finns ett så elakt fult centrum, om man undantar Mogadishu och liknande huvudstäder? Och en helt annan sak, varför i himlens namn ska Margareta Krook stå staty vid Dramaten? Det är ju värre än Olof Palmes busshållplats i Bromölla. Hon var visserligen en framstående skådespelare, men absolut inte den största stjärnan någonsin på Dramaten.

När jag kom till Stockholm förra veckan var det femton år sedan sist. Som sydsvensk är man ju i Köpenhamn flera gånger om året och till och med långt oftare i Berlin än i huvudstaden. Men nu ska det bli tätare besök, det aviga läget till trots. Stockholm kan inte undvaras, men SJ bör sänka priserna och därtill återinföra skenskarvarna som gav tågresandet den trevligt sövande sången "ka-dang, ka-dang". Varom inte flyger jag.

Till sist: H-G Wessberg har utsetts till statssekreterare efter Ulrika Schenström. Honom är det nog ingen som pussar på krogen i första taget, om man säger så.

Yngve Andersson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.