1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Årets julklappar

Nyheter • Publicerad 17 november 2007

Som redan är bekant för Spaltens ständigt uppdaterade läsekrets blir GPS-navigatorn Årets julklapp ty det har bestämts av de mäktiga herrarna (troligen bara herrar) i Handelns Utredningsinstitut (HUI) som därmed vill mana julklappsköparna à la Gustav Vasa: Packen eder nu härefter!"

- HUI, vill man utbrista för är det verkligen hälsosamt att ha en sådan i bilen; sitta och titta (bliga) på en tre tum liten skärm mens man kör bil, va? Jag är "scheptisk", som våra vänner skåningarna säger.

Två gånger har jag varit passagerare i bilar med GPS-navigator. I det ena fallet skulle vi åka från min bostad till Valje varvid navigatorn gav order om att vi måste runda Vårdcentralen i Sölvesborg, vilket man aldrig gör när man får tänka själv.

I det andra fallet skulle vi fara från Lund till Köpenhamn och handla på Metro cash & carry med ett kort vi lånat från en anestesiklinik, av alla företag liksom! Vi bestämde oss för den Metro som finns i Köpenhamn men med "hjälp" av GPS- navigatorn hamnade vi långt f-i våld, Metro i Glostrup. Tablå, alltså!

Å andra sidan känner jag folk som i tjänsten gör täta resor till olika adresser i Köpenhamn och som lovordar GPS:en.

Men jag har fortfarande en olycklig kärlek till den allra första Årets julklapp, bakmaskinen från 1988.

Jag har aldrig släppt bakmaskinen som bakar fyrkantiga bröd med ett stort hål i. Lockelsen består i att man laddar med ingredienserna på kvällen, ställer in klockan varefter brödet bakas på sena natten och är ljummet och alldeles färskt till frukost. Jag vet att detta stöter den svenska bageriindustrin som anser att veckogammalt bröd är färskt, men strunt i det för visst är det en skön tanke att maskinen jobbar åt en medan man sover. När jag var liten såg jag en film som hette Seger i mörker och som handlade om

Gustaf Dalén, ett snille från Västergötland som uppfann en massa fiffiga saker.

Jag minns Gustaf Dalén från en skolbok där han förekom på två bilder, en före och en efter olyckan. På sistnämnda hade han mörka glasögon. Senare såg jag filmen om hur Gustaf var ung och uppfann en frukostförberedande väckningsanläggning med hjälp av en väckarklocka och en gammal trådrulle, bland

annat. Innan larmet gick tändes ljuset liksom en gaslåga under kaffepannan.

Jag menar, tänk på det och komplettera med en bakmaskin. Var nära att äntligen köpa en som reades för några år sedan, en Funai för 299 kr. Men när jag såg makan himla med ögonen på ett sätt som betyder "å, herregud, alltså" så avstod jag.

Mittåt! För övrigt spelades den vuxne Gustaf Dalén av Olof Bergström, förnämlig skådespelare med rötterna i Karlskrona.

Mittåt igen! Gustaf Dalén, denne lysande svensk, var född i Stenstorp mellan Falköping och Skövde. Där finns Dalénmuseet att rekommendera.

Detta om detta, och nu ett restips: Åk INTE till Vietnam just nu för där har låset till en krokodilfarm med 5 000 krokodiler gått sönder och hundratals, minst, djur har återfått friheten. När som helst kan en intet ont anande turist bli ett ben kortare och tvingas besvära Lottie Knutson på Fritidsresor.

Kvar i Asien kan upplysas att i Kina, gott folk, där tänker man på miljön och vurmar för återvinning. Bland annat används begagnade kondomer som hårsnoddar.

Och här hemma lyses vår tillvaro upp avÉ ja, av vad?

Yngve Andersson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.