1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Heightseeing genom vårt landskap

Att hitta de högsta punkterna i ett län, eller kanske till och med en kommun, har blivit en hobby för entusiaster.
Det finns flera hemsidor på nätet som berättar om de svindlande besöken.
Vi på BLT bestämde oss för att prova och besökte under en dag Blekinges kommuners högsta punkter
Nyheter • Publicerad 6 juli 2013
Foto: Patric Söderström
Foto: Patric Söderström
Foto: Patric Söderström
BLT:s reporter Elin Thornberg passar på att skriva in BLT:s besök.
BLT:s reporter Elin Thornberg passar på att skriva in BLT:s besök.Foto: Patric Söderström
Foto: Patric Söderström
Foto: Patric Söderström
Foto: 
Till Gästerna. Nära Rävabackens högsta punkt finns en gästbok där besökare kan skriva om sitt besök. ?Ett år var det 188 stycken som skrev i gästboken?, berättar Birgit Johansson. BLT:s reporter Elin Thornberg passar på att skriva in BLT:s besök.
Till Gästerna. Nära Rävabackens högsta punkt finns en gästbok där besökare kan skriva om sitt besök. ?Ett år var det 188 stycken som skrev i gästboken?, berättar Birgit Johansson. BLT:s reporter Elin Thornberg passar på att skriva in BLT:s besök.Foto: 
Foto: Patric Söderström
Sara Sundholm gillar höjder.
Sara Sundholm gillar höjder.Foto: Foto Privat
Minnesplatta. Den högsta punkten i Blekinge är tydligt utmärkt med en silverfärgad plakett.
Minnesplatta. Den högsta punkten i Blekinge är tydligt utmärkt med en silverfärgad plakett.Foto: 
Foto: Patric Söderström

Vi startar klockan 8.30 på morgonen, med ett tydligt mål. Att ta oss till alla Blekinges kommuners högsta toppar innan dagen är slut. Vi beräknar cirka 25 mil i bil. Fotograf Patric Söderström tänker optimistiskt att vi ska vara klara till lunch.

Först skriver vi in koordinaterna till vår första högsta punkt, nämligen Sölvesborg. Koordinaterna har vi hittat via Google, men när vi nästan är framme visar gps:en oss mot Bromölla, en bra bit förbi Blekingegränsen.

Vi stannar till, stänger av koordinatläsningen och pekar i stället ut rätt ställe för hand på gps:ens pekskärm, genom att följa beskrivningen från lantmäteriets höjdkartor.

Punkten ska finnas belägen en bit väster om Gammalstorp, mitt ute i skogen. Det går att komma väldigt nära med bil via en liten grusväg, även om några skeptiska vandrare tittar efter oss och verkar undra om vi har åkt vilse. Det är inte många som åker här.

Väl på plats blir vi osäkra på vilken punkt som egentligen är rätt. Vi enas om att en punkt som nås om man följer muren cirka hundra meter in i skogen är den högsta och utser en knotig gran till riktmärke.

Rävabacken är sedan 2006 utnämnd till Blekinges högsta punkt. Innan dess var det Boafalls backe utan­för Jämshög som hade titeln med sina 180 meter över havet.

Men så i början av 2006 fick Marko Karkulehto på lantmäterikontoret i Sölves- borg höra att Rävabacken utanför Farabol låg lite högre.

– Han och en annan person på lantmäteriet hade en diskussion om att den högsta punkten inte kunde ligga i Jämshög, eftersom Rävabacken var mycket högre. Till slut åkte de ut, strax efter jul, för att övertyga varandra om vem som hade rätt, berättar Birgit Johansson, ordförande i Farabols byalag och äger marken vid Rävabacken tillsammans med sin syster.

Med hjälp av avancerad mätutrustning lyckades Marko Karkuletho slå fast att Rävabacken nådde hela 9,65 meter högre än Boafalls backe.

– De skrev en artikel om det i Lantmäteriets tidning, och så såg jag det och tyckte att vi kunde flytta den.

Sagt och gjort. Ett halvår senare i augusti samlades ett hundratal personer i hällregn för att inviga den nya punkten. Farabols byalag berättade redan då att de hade planer på att marknadsföra platsen för att sätta den på kartan. Resultatet blev tre vandringsleder i området samt flera skyltar.

Området är därför väl skyltat. Det går helt enkelt inte att gå fel. Längs en ­liten upptrampad stig med mogna blåbär hittar vi lätt till den utmärkta platsen, där en silverfärgad plakett visar precis vart den högsta punkten är.

Men trots den tydliga skyltningen ser en sten en bit bort ut att nå cirka tre meter högre än den högsta utmärkta punkten. Birgit Johansson håller med.

– Under invigningen frågade de publiken vad som skulle bli den högsta punkten. På den högsta jordfasta punkten eller på den där högre stenen? Publiken fick bestämma, och det är därför den högsta punkten blev här, på den högsta jordfasta punkten. Annars hade den högsta punkten legat en bit högre än den gör i dag.

Det känns mäktigt att stå på Blekinges högsta punkt. Fotograf Patric är nöjd med att med sina 211 cm vara den längsta fotografen i Blekinge på den högsta punkten i Blekinge.

Och visst är det några som hittar hit. I gästboken, som ligger i en brevlåda vid utflyktsplatsen en bit längre ner, har flera skrivit om sina besök. Senast någon besökte platsen var den 30 juni. BLT är där den 3 juli.– Ett år var det 188 stycken som skrev i gästboken. Då kan man räkna med att det är ett antal till som inte har gjort det, säger Birgit Johansson.

Punkten ligger vid en liten väg som vår gps kallar för Sunnanviksvägen. Det är en liten avtagsväg i närheten av Humlemåla och Tranemåla.

Där, mitt i den närliggande skogsdungen, ska rätt plats ligga.

Vi väljer ut en hyfsat jordfast sten som vi utnämner till högsta punkt innan vi åker vidare.

Norr om Hallabro, strax ovanför den lilla byn Humlamåla ligger Ronnebys högsta punkt.

Tack vare en karta som vi fått av den hängivne höjdsökaren Sara Sundholm från Göteborg, som hon i sin tur fått från Ronneby kommun, hittar vi lätt rätt.

Sara har satt som ett mål att nå alla högsta punkter i varenda en av Sveriges kommuner inom loppet av fem-sex år.

– Jag bodde i Norge ett tag, och då läste jag i en tidning eller vad det var om ett norskt par som åkte runt. Då tänkte jag att det skulle vara kul att göra när jag blir pensionär. Sen för några år sedan tänkte jag att jag kunde ju lika gärna göra det nu, säger hon.

Sagt och gjort. Den sjätte augusti gav hon sig ut mot den första kommunen, Göteborg. Under förra året besökte hon Blekinge, och har nu bestigit höjder i 65 kommuner.

– Jag har alltid varit sugen på att hitta höga höjder, så det här kändes som en bra hobby för mig, säger hon.

För att ta sig till Ronnebys högsta punkt behövde vi ta oss igenom en skogsdunge och därefter ge oss ut på en blomstrande äng. På den högsta höjden hittar vi en stenformation som vi använder som riktmärke.

Den sista högsta punkten på vår dagsresa genom Blekinge är Karlskrona. Vid en idrottsplats norr om Blåningsmåla finns den lägsta högsta punkten i Blekinge.

Idrottsplatsen är tydligt skyltad, så det är lätt att hitta. Den högsta punkten ligger precis norr om fotbollsplanen, så för att ta sig in måste vi klättra in i en fårhage. Mitt i en dunge av brännässlor finns den högsta punkten.

Och där avslutas vår heightseeingresa i Blekinge.

Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.