1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Vinst för jazzfesten

Hällevik Tradjazz Festivals framtid blir allt tryggare. 2013 slutade med en liten vinst för arrangörsföreningen och förhoppningen är att årets upplaga av festivalen ska stärka ekonomin ytterligare.
Sölvesborg • Publicerad 3 maj 2014
Populär. Omkring 12 000 personer besökte Hällevik Tradjazz Festival i fjol. När arrangörsföreningen summerade evenemanget kunde den konstatera att verksamheten gått med vinst. Pengarna ska sparas för att säkra festivalens framtid.
Populär. Omkring 12 000 personer besökte Hällevik Tradjazz Festival i fjol. När arrangörsföreningen summerade evenemanget kunde den konstatera att verksamheten gått med vinst. Pengarna ska sparas för att säkra festivalens framtid.Foto: Jonas Gustafsson

Festivalbranschen är till sin natur osäker. På senare år har till synes stabila jättar som Hultsfred, Peace & Love och Siesta gått omkull utan någon egentlig förvarning.

Hällevik Tradjazz Festival är en i sammanhanget tämligen blygsam aktör, men den är inte mycket mindre känslig. Förra året förlorade betalkortsterminalerna kontakten med omvärlden och det innebar ett betydande intäktsbortfall. Skulle samma sak upprepas i större omfattning framöver vore det förödande.

Likaså skulle en festival med riktigt dåligt väder kunna ställa till med allvarliga problem med ekonomin.

Sedan sitt tillträde för ett drygt år sedan har ordföranden Bengt Svensson därför månat om att "samla i ladorna", det vill säga åstadkomma ett litet överskott för att bättre kunna möta oförutsedda händelser i framtiden.

– Vi måste bygga upp en buffert så att vi klarar ett eller två dåliga år, säger han.

2013, hans första år på ordförandeposten, slutade med ett litet överskott för arrangörsföreningen. Däremot nåddes inte målsättningen att vinsten ska uppgå till tio procent av omsättningen. Ändå är han nöjd.

– Festivalen var väldigt lyckad. Vi höll oss inom de ramar vi satt.

Samtidigt vill han betona att festivalen inte har för avsikt att samla pengar bara för samlandets skull. När bufferten bedöms vara tillräckligt stor ska eventuella överskott i stället användas till att höja besökarnas upplevelse, exempelvis genom bokningar av större artister.

Niklas Jersblad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.