1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Vindsvåning osäker

Två vindsvåningar i centrala Sölvesborg saknar tillräckligt brandskydd.
Räddningstjänsten ser allvarligt på bristerna och kommer i första hand att diskutera med fastighetsägaren, räcker inte det kommer de att utfärda ett vitesföreläggande.
Sölvesborg • Publicerad 18 oktober 2002

Räddningstjänsten går normalt inte brandsyn i lägenheter men efter ett anonymt tips besökte brandingenjör Monica Svensson för en dryg månad sedan den centralt belägna fastighet i Sölvesborg som fått två lägenheter inredda på vinden.

- Lägenheterna på vinden saknar skäligt brandskydd, kommenterar Monica Svensson.

Måste hålla i 60 minuter

- Boverkets byggregler slår klart fast att väggar och dörrar ska hålla en brand i 60 minuter och det klarar ingen av de två lägenheterna.

Monica Svensson berättar också om den oro lägenhetsinnehavarna känner sedan de upplysts om det bristande brandskyddet.

Saknas medel att agera

Räddningstjänsten överlämnade ärendet till Sölvesborgs kommun. Nu har miljö- och byggnämnden konstaterat att de saknar medel att agera eftersom lägenheterna byggdes för mer än tio år sedan och nu är fallet, sett ur kommunens ögon, preskriberat.

- Men vi måste agera, säger brandingenjör Monica Svensson, och vi gör det via paragraf 41 i räddningstjänstlagen som behandlar skäligt brandskydd.

Inget bestämt ännu

Den fortsatta gången i ärendet är inte bestämd men enligt Monica Svensson väljer de troligen en mjuk väg som inleds med en diskussion med fastighetsägaren.

- Förbättras inte brandsäkerheten efter detta har vi möjlighet att vitesförelägga ägaren. Men vi hoppas att det löser sig innan dess.

Lars Ohlsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.