1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Vill starta friskola 2005

Planerna på en friskola i Gammalstorp blir allt verkligare.
Men ansökningstiden för en start nästa höst, då skolan ska slå igen, har redan gått ut.
- Vi hoppas att politikerna skjuter på sitt beslut och ger oss ett nådeår, säger Karin Andersson, ordförande i föräldrastyrelsen.
Sölvesborg • Publicerad 7 november 2003
Foto: Pär-Magnus Ström Informerade. Maria och Patric Nilsson från Karlskrona berättade för föräldrarna i Gammalstorp och Högtofta hur det gick till när Svettpärlans friskola föddes för fem år sedan. Nu är en ansökan om en friskola i Gammalstorp högaktuell.
Foto: Pär-Magnus Ström Informerade. Maria och Patric Nilsson från Karlskrona berättade för föräldrarna i Gammalstorp och Högtofta hur det gick till när Svettpärlans friskola föddes för fem år sedan. Nu är en ansökan om en friskola i Gammalstorp högaktuell.Foto: 

På torsdagskvällen hade Gammalstorp/Högtofta föräldrastyrelse kallat till föräldramöte och gymnastiksalen i Gammalstorps skola var välfylld. Alla ville veta de senaste turerna i politikernas planer på att stänga Gammalstorps skola, inklusive fritids och dagis, hösten 2004.

Vill ha nådeår

Det framkom att planerna på en friskola i Gammalstorp blir allt verkligare. Mycket hänger dock på vilket beslut kommunstyrelsen tar i nästa vecka då 2004 års kommunala budget för Sölvesborg ska läggas.

- Vi har vädjat till politikerna om ett nådeår eftersom det redan är för sent att hos Skolverket ansöka om att få starta friskola i Gammalstorp nästa höst, säger Karin Andersson, ordförande föräldrastyrelsen.

- Vi kan tidigast vara igång hösten 2005. Och så mycket hjärta hoppas vi verkligen politikerna har att de ger oss en ärlig chans, fortsätter Andersson.

Barn- och utbildningsnämndens beslut att stänga Gammalstorps skola är överklagat till länsrätten med motiveringen att det i beslutet saknades en arbetsmiljökonsekvensbeskrivning.

Känner sig motarbetade

Dessutom har Gammalstorpsföräldrarna vädjat hos landshövdingen om hennes stöd i kampen att rädda byns skola. Att Gammalstorpsborna känner sig motarbetade av såväl politiker som tjänstemän i stadshuset är ingen hemlighet.

Under gårdagskvällen berättade Maria och Patric Nilsson hur det gick till när friskolan Svettpärlan startade i Karlskrona 1998. De hade vid starten 46 elever och är nu uppe i 169.

Per Persson från Blekinge Utvecklingscentrum fanns också på plats och berättade om Karlshamns Montessori, länets enda föräldrakooperativa friskola.

"Härligt stöd"

- De gav oss härligt stöd. Vår styrelse har ännu inte fattat beslutet att starta friskola, men mycket pekar på att det är enda sättet för oss att få behålla skolundervisning i Gammalstorp, säger Karin Andersson.

Lars Ohlsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.