1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

"Vi blev lurade på lönen"

Lastfartyget Scott har försatts i blockad i Sölvesborgs ytterhamn.
Detta sedan ägaren inte betalat ut de löner besättningen blivit lovad.
- Vi har blivit lurade av ägaren. Nu vill vi ha våra pengar och flygbiljetter hem, säger Liucijus Zilinskas, en av besättningsmännen.
Sölvesborg • Publicerad 13 september 2002

Scott, som ägs av ett holländskt rederi men är registrerat på Cypern, kom in i Sölvesborgs hamn på onsdagsmorgonen. Någon dag tidigare hade besättningen kontaktat fackförbundet SEKO Sjöfolk och berättat att allt inte stod rätt till.

- Jag åkte ut på onsdagen när fartyget kom in i Sölvesborg och kollade, och det stämmer att de inte fått den lön de enligt avtalet ska ha, berättar Sven Save, ombudsman för SEKO Sjöfolk.

SEKO Sjöfolk ingår i Internationella Transportarbetareförbundet (ITF), och kan därmed agera även när en konflikt uppstår mellan en utländsk arbetsgivare och utländsk arbetskraft, vilket alltså skett nu.

- Dessutom begär vi sympatier från andra organisationer som kan komma att jobba på fartyget med lossning och annat, så att inget arbete överhuvudtaget utförs på båten, berättar Sven Save.

15 000 dollar saknas

Blockaden kommer inte att hävas förrän rederiet betalat mellanskillnaden mellan den avtalade och den utbetalda

lönen, ungefär 15 000 dollar. Dessutom begär besättningsmännen hemresor, eftersom de inte längre vill jobba för arbetsgivaren som utnyttjat dem.

- Tyvärr händer det ofta att det uppstår problem på fartyg som flaggats i ett annat land

än där ägaren finns. Det skrivs avtal, men sedan betalas andra löner ut, och ägaren menar i princip att besättningen ska

vara tacksam över att den fått jobb, berättar Sven Save.

Ombord på Scott är stämningen tryckt. Tre av de sammanlagt fem besättningsmännen, Liucijus Zilinskas från

Litauen, Henryk Jankowski, Polen, och Leonell Sillos Pinto, Portugal, driver kraven mot

rederiet.

Den övriga besättningen, kaptenen och en man till, menar att ägaren har gjort rätt

för sig, och är irriterade över att fartyget hindras från att segla vidare till Baltikum. Därmed uppstår flera småbråk och

oenigheter mellan de båda lägren bara under den korta tid BLT besöker fartyget.

Vill hem igen

Båda sidor hoppas dock att konflikten kommer att vara över snart, eftersom den holländska ägaren sagt att han ska komma för att förhandla på fredag. De tre besättningsmännen som bett SEKO Sjöfolk om hjälp har dock inga planer på att segla vidare med Scott vad som än händer.

- Vi har jobbat sedan april-

maj och hela tiden har ägaren lovat att vi ska få pengar i nästa hamn, men inga pengar har skickats. Nu stannar vi på

båten tills vi fått pengarna. Sen vill vi hem. Vi vill inte jobba för ägaren längre, vi vågar inte lita på honom, berättar Liucijus Zilinskas på knagglig engelska.

Nikki Makkonen
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.