1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Varslet värre än väntat

- Varslet var värre än vi hade befarat, säger Tommy Nordqvist, ordförande i Pappers vid Stora Enso i Nymölla.
Den här gången tror han att det blir svårare att hitta bra lösningar för uppsägningar.
På arbetsförmedlingen i Bromölla är personalen redan beredd.
Sölvesborg • Publicerad 31 oktober 2003

Beskedet om att 89 anställda på Stora Enso kan mista sina jobb kom dagen efter det att Nolato Alpha varslat 150 personer i Kristianstad.

- Det har varit en mängd varsel inom tillverkningsindustrin i den här regionen på senare tid. Det drabbar arbetsmarknaden hårt, säger Tommy Nordqvist, fackordförande för Pappers.

Strax efter lunch informerades pesonalen om varslet: 22 tjänstemän och 67 kollektivanställda kan mista sina jobb när Stora Enso måste spara 50 miljoner. Själv fick Tommy Nordqvist beskedet tre timmar före de anställda och han vet fortfarande väldigt lite om vad det kommer att innebära. Under torsdagen inleddes förhandlingarna.

Senast Nymölla bruk sa upp personal var i januari 2001. Då varslades 160 personer. Då lyckade man lösa stora delar av problemet med naturliga avgångar och avtalspensioner.

Svårare den här gången

- Den här gången blir det svårare. Förra gången la man ner en maskin, säger Tommy Nordqvist.

Den här gången ska all produktion vara kvar men utföras av färre personer. I dag arbetar cirka 900 personer på Stora Enso i Nymölla.

- Så det här skulle innebära en minskning med tio procent. Vi måste därför noga följa upp eventuella effekter på arbetsmiljön. Vi kan inte blåsa upp tempot så att det innebär några risker, säger han.

Tommy Nordqvist tror att förhandlingarna kommer att ta tid.

Står beredda

På arbetsförmedlingen i Bromölla är personalen beredd:

- Vi har ju erfarenhet från tidigare tillfällen då företagen varslat. Vi har god kommunikation med företaget och vår ambition är att så snart som möjligt gå in och ge stöd och vägledning om vilka olika möjligheter som finns, säger Carina Hubertsson som är chef för arbetsförmedlingen i Bromölla, Broby och Osby.

Hon har goda erfarenheter av hur varsel hanterats under senare år och hoppas att man även den här gången ska hitta en lösning som är så skonsam som möjligt för personalen.

- Vi måste komma ihåg att varsel inte behöver betyda katastrof, säger hon.

Låg arbetslöshet

Bromölla har låg arbetslöshet. 2,5 procent av befolkningen, eller 173 personer, var öppet arbetslösa den siste september. Det innebär att kommunen ligger på trejde bästa plats i Skåne som har en arbetslöshet på 4,4 procent (4,0 procent i riket).

Anna Lundholm
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.