Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Varnar för märkliga samtal från säljare

- Var bor du, när har du semester och vart ska du åka?
Det undrade en telefonförsäljare som ville skänka en tröja till en Sölvesborgskvinna. Kvinnan vill nu varna andra som fått samma erbjudande.
- Jag tror någon ville kartlägga under vilken tid jag var bortrest, säger kvinnan.
Sölvesborg • Publicerad 24 juni 2004

Det var för några veckor sedan som kvinnan fick ett märkligt telefonsamtal till jobbet.

- Det var en yngre kvinna som ringde och tackade för ett trevlig samtal några veckor tidigare. Jag hade aldrig pratat med henne förrut, men hon fortsatte att berätta att hennes företag hade fått en stororder från en kund och nu ville dela ut t-shirts till alla kunder, säger Sölvesborgskvinnan.

Annons

För att hon, och ingen annan, skulle få t-shirten så började kvinnan som ringde upp fråga om hennes hemadress.

- Jag blev misstänksam och sa att det går bra att skicka den hit till min arbetsplats, men då frågade hon mig när jag skulle ha semester och hon ville också veta vart jag skulle åka. Jag svarade svävande och en stund senare tackade kvinnan för samtalet och lade på luren. Än har jag inte fått någon t-shirt.

Kvinnan tror att erbjudandet bara var ett dimridå för telefonistens verkliga syfte. Att ta reda på under exakt vilken tid huset står tomt.

- Det var ett obehagligt samtal. Var det så att de ringde runt till företag, fick anställdas hemadresser för att sedan söka upp dessa adresser när folk var på semester?

Sven-Arne Carlsson, pressansvarig för Svensk Handel i södra Sverige, menar att anmälningarna mot blufföretagen alltid ökar under semestertider. Och att de som försöker luras hela tiden tar till nya knep.

- Men detta var något nytt. Att de ringer upp för att försöka sälja någonting och sedan skickar en faktura men ingen vara är en sak, men här vill någon skänka en vara och samtidigt försöka kartlägga en person. Ändå påminner det om de företag som ringde runt och påstod att de sålde toner till skrivare, och samtidigt passade på att fråga hur många datorer, bildskärmar och skrivare som fanns på företaget. De skickade alltid en faktura, men aldrig någon toner, säger Sven-Arne Carlsson.

Christian Hylse
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons