Vårdpersonal tog långraster
Det var, som BLT kunde avslöja i början av november i fjor, en gymnasieelev som indirekt slog larm efter att ha gjort praktik i fem veckor på Gerbogården.
Eleven skrev en tre sidor lång rapport som inte var avsedd som anmälan men som handledaren reagerade på. När den senare kontaktade äldreboendets enhetschef gjordes en lex Sarah-anmälan.
– Vi tog väldigt allvarligt på den hårda kritik som framfördes i elevrapporten, säger omsorgschef Stefan Filipsson.
Nu har en omfattande utredning om förhållandena på Gerbogården gjorts av en extern utredare. Den bygger på enskilda samtal med samtliga 17 berörda medarbetare på tre utpekade avdelningar samt enhetschef, sjuksköterska, praktikant, fyra boende samt fem anhöriga.
Kommunals ordförande i Sölvesborg, Nils-Wåge Svensson, beskriver den som en ”helt okey utredning".
Enligt Stefan Filipsson är det klarlagt att det funnits brister i personalens ansvarstagande. Samt att påtaglig risk för missförhållande förelegat då personalen lämnar sina avdelningar utan bemanning vid raster.
Just rasternas längd på i bland dryga timmen var något som praktikanten reagerade starkt på. Samt att personalen förutom att lämna två av tre avdelningar obevakade åt av mat som var avsedd för de äldre.
När vårdtagarna larmade under rasterna så trycktes larmen helt sonika bort, heter det i rapporten.
Och mycket av det som praktikanten pekar på visar sig stämma med den verklighet som utredaren mött. Det framgår med all tydlighet i den 16 sidor långa utredning som nu ligger på bordet och som redovisats på ett välbesökt anhörigmöte.
Bland annat står det klart att Gerbogårdens personal inte har några egentliga raster. De förhandlades bort i ett lokalt avtal för snart tio år sedan. Så måltidsuppehållen som ändå finns sker på arbetstid, vilket innebär att personalen ska vara till hands och avbryta sin måltid då behov uppstår, till exempel om någon larmar.
Det visar sig också att äldreboendets ledning sedan tidigare känner till mycket av det som praktikanten reagerat på. Förgäves har ledningen försökt att komma till rätta med problemen.
”Det är anmärkningsvärt att de åtgärder som vidtagits inte har haft större effekt”, heter det bland annat.
I slutet av augusti, alltså långt innan praktikanten kom dit, informerades personalen om vilka regler som gäller vid måltidsuppehåll. Samt att det är totalt förbjudet att äta av vårdtagarnas mat. Ledningen medger att personal ertappats med att äta mat som blivit över. Det fick personalen betala för i efterhand.
När det gäller personalens hygien har nu användandet av ringar och klockor förbjudits under arbetstid. Dessutom har de fått besked om att långa naglar inte längre tillåts.
Stefan Filipsson påpekar att rapporten inte medför vare sig omplaceringar eller arbetsrättsliga åtgärder. Och hans förslag är att omsorgsnämnden inte ska anmäla det vidare till Socialstyrelsen.
– Jag vill betona att personalen mått väldigt dåligt sedan elevrapporten blev känd.
– Nu ska vi koppla in en handledare som ska stötta och utveckla personalen i deras sätt att arbete med de äldre.
Nils-Wåge Svensson, Kommunal, anser att det blivit en höna av en fjäder.
– Inga allvarliga missförhållanden har ju kommit fram. Och det som inträffat har man ju tagit tag i, säger han.