1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Vapeninnehav på rockfestival gav böter

8 000 kronor i dagsböter blev straffet för den 34-årige man som på rockfestivalen i Norje i somras gick omkring med ett vasst fingervapen.
Fast rätten var oenig i sin dom, en av nämndemännen ville fria 34-åringen.
Sölvesborg • Publicerad 17 oktober 2001

Att 34-åringen bar det aktuella fingervapnet på rockfestivalen är helt klarlagt. Enligt ägaren rör det sig om ett silversmycke som tillhör rockkulturen och som han köpte på festivalområdet för 950 kronor.

Men såväl polis som åklagare klassar smycket som ett vasst och farligt fingervapen och de har nu fått Blekinge tingsätt med sig i uppfattningen.

Vid rättens granskning av föremålet framgick det att när detta sitter på fingret sticker en näbbliknande spets fram drygt två centimeter från fingertoppen. Vidare framgår att ytterligare "näbbar" sticker ut när man böjer fingret med föremålet påsatt.

Därmed finner rätten att föremålet bör bedömas vara ägnat att användas som vapen vid brott mot liv och hälsa.

Men rätten är oenig. Nämndeman Gustav Holmberg, Norje, anser liksom den åtalade att det rör sig om ett smycke tillhörande rockkulturen och inte något vapen.

Den 34-årige Kristianstadsbon döms för brott mot knivlagen till 8 000 kronor i dagsböter, plus att det aktuella fingervapnet förklaras förverkat.

Lars Ohlsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.