1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Vänstern siktar högt

Vänsterpartiet siktar högt inför valet och målsättningen är att ta ytterligare ett mandat i kommunfullmäktige. Partiet är nöjt med den gångna mandatperiodens samarbete med socialdemokraterna och öppnar för en fortsättning.
Sölvesborg • Publicerad 7 september 2006
Foto:bo åkesson Siktar högt. Ingegärd Andersson, Asta Parkkinen-Hyttinen, Willy Söderdahl och de andra i vänsterpartiet siktar högt inför höstens val. Målsättningen är att antalet mandat ska utökas.
Foto:bo åkesson Siktar högt. Ingegärd Andersson, Asta Parkkinen-Hyttinen, Willy Söderdahl och de andra i vänsterpartiet siktar högt inför höstens val. Målsättningen är att antalet mandat ska utökas.Foto: 

Vänsterpartiet går till val med ett program som betonar 16 frågor. Det är gamla stridsfrågor, som att ta bort kraftledningen vid Hjortakroksskolan, blandade med nyare idéer som exempelvis att de kommunala verksamheterna ska välja ekologiska livsmedel. Tydligast i programmet är partiets versalt skrivna nej till friskolor och privatiseringar inom vården.

- Där är vi glasklara i vårt ställningstagande, säger Willy Söderdahl som toppar partiets lista till kommunfullmäktige.

Anledningen är bland annat att partiet befarar att friskolor kan leda till att kommunen får tomma lokaler som kostar pengar, samtidigt som man måste ge bidrag till friskolorna. Men det finns också principiella skäl till avståndstagandet.

- Vi tycker inte att man ska kunna tjäna pengar på vård och skola, säger Ingegärd Andersson som har plats nummer fem på listan.

Den gångna mandatperioden har vänsterpartiet verkat som stödparti åt socialdemokraterna och enligt Willy Söderdahl har det fungerat bra.

- Ja, det får man säga. Vi hade inget avtal utan bara en avsiktsförklaring om att försöka reda ut budgeten tillsammans under mandatperioden. Det har vi gjort. Vi har kunnat ge och ta, och vi har fått ett positivt bemötande på våra motioner, säger Willy Söderdahl.

I princip är det bara i miljöfrågorna som de båda partierna varit på kollisionskurs och trots att valprogrammet innehåller flera punkter från miljöområdet, till exempel värnande av strandskyddet och ambitionen att all energi i kommunen ska vara förnybar, kan vänstern tänka sig fortsatt samarbete.

- Vi är inte rädda för att pröva frågan om samarbete igen, säger Willy Söderdahl.

Niklas Jersblad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.