Vägen hans andra hem
Många blekingar känner igen Gustaf Holmberg i Sölvesborg. Med sin outtröttliga entusiasm för trafiksäkerheten har han fått oss använda reflexer, åka krocksläde, hänga upp och ner i en voltbil och fundera över de faror vi faktiskt utsätter oss för på vägarna.
- Körkortet och bilköringen är en typ av frihet. Som alla andra friheter i samhället är den omgärdad av regler. Men i trafiken är vi tyvärr ganska dåliga på att följa dessa, säger Gustaf Holmberg.
I över 30 år har lastbilsveteranen varit verksam inom NTF, Natinalföreningen för Trafiksäkerhetens Främjande. I 20 år har han varit trafikinformatör. Det mesta arbetet är ideellt. För ett par år sedan belönades han med Skandias stora Lorry-pris för sitt mångåriga arbete för att öka trafiksäkerheten för tung trafik.
I dag är han 61 år och på väg att lämna alla tunga uppgifter. Men engagemanget för trafikmiljön har han kvar.
"En viktig del av mitt liv"
- Trafiksäkerheten är en viktig del av mitt liv. Och den kommer att vara en del av min vardag så länge jag kör bil. Därför kan man inte säga att jag "lägger av". Däremot slutar jag som aktiv trafikinformatör, säger han.
Som ung lastbilschaufför blev Gustaf Holmberg inblandad i två dödsolyckor. Dessutom kom han som första bil till en dödsolycka.
- Vid den ena olyckan var vi två chaufförer i bilen. Vi hade just bytt plats bakom ratten när en man kastade sig framför bilen. Det var min kollega som körde när det hände. Men det kunde lika gärna ha varit jag, säger han.
Olyckan gick inte att avstyra. Mannen lämnade efter sig ett brev där han skrev att chauffören skulle fritas från allt ansvar. Men Gustaf glömmer det aldrig.
- Dessa händelser startade en process. Jag funderade mycket på hur utsatta vi är som kör i yrkestrafik. Och jag ville göra något för att förbättra förutsättningarna.
När det under slutet av 1960-talet började att bli dags bygga om E22 utanför Karlshamn blev Gustaf Holmberg inbjuden att vara med.
- Jag lade mig i och hade synpunkter. Efteråt kom Nisse Nyström, som satt som ordförande för yrkesförarna i länet, fram till mig och sa: "Från och med nu är du med i Blekinges yrkesförares råd".
Det var ett bra gäng, minns Gustaf Holmberg som uppmuntrades att lyfta fram frågor som kändes angelägna för yrkesförarna. Så småningom drog de igång informationskamanjerna i Pukavik, där de tillsammans med bland andra polisen stannade lastbilar för att informera.
- Vi märkte att vi fick gensvar och att det faktiskt gick att göra något för att öka medvetenheten. Genom åren har det vuxit fram nya kampanjer där man tagit upp trötthet bakom ratten, vilda djur längs vägarna och andra trafikfaror. Genom NTF samverkar man med olika aktörer inom föreningslivet, näringslivet och myndigheter.
Trafikfrågor angår alla
Nyligen medverkade han i den populära trafiksäkerhetsdagen för mellanstadieelever i Sölvesborgs kommun på Dahlqvists åkeri, där han själv arbetar.
- Det här har blivit ett mycket lyckat evenemang där skola och transportindustrin samverka, säger han.
Alla kan göra något för att påverka trafikmiljön i positiv riktning. För även om vägstandarden och bilarna blir bättre, så fortsätter olyckorna att inträffa. Därför är det viktigt att nå ut till så många som möjligt, anser han:
- Nollvisionen är just en vision. Vad vi måste göra är att sträva dit. Och trafiksäkerhet skapar inte en person. Det är något vi gör tillsammans.
anna.lundholm@blt.se
0456-788 43