1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

V vägrar ta ansvar för skolbudget

Vänstern i Sölvesborg vägrar vara med och ta ansvar för nästa års budget för gymnasieskolan och vuxenutbildningen.
– Vi avstår då vi inte fått vara med ett enda dugg i processen, sade partiets Ingvar Brynolf på torsdagskvällen.
Han fick heller inga svar på sina frågor om samarbetet med Valjeviken.
Sölvesborg • Publicerad 28 november 2003

Gymnasieförbundet Sölvesborg-Bromölla hade på torsdagskvällen sitt budgetmöte inför 2004. Den omfattar 91,7 miljoner kronor, det mesta till gymnasieskolan och en mindre del till vuxenutbildningen. Den senare är dessutom utsatt för nedskärningar på grund av minskade anslag från staten.

Goda åren bakom oss

– Vi har de goda åren bakom oss. Nu är det hårdare tider, konstaterade förbundschefen Lars Ericsson i sin budgetgenomgång.

Därefter ville Ingvar Brynolf från vänstern i Sölvesborg ställa frågor, bland annat om det uppmärksammade samarbetet med Valjeviken om omvårdnadsutbildning. Ett samarbete som är på väg att spricka då förbundet planerar att driva utbildningen i egen regi och på så sätt spara pengar.

Kan inte ta ansvar

När Ingvar Brynolf inte fick svar på frågan vilket statsbidrag som utgår per kursplats tog han till orda:

– Vi inom vänstern kan inte ta ansvar för en så omfattande budget som socialdemokrater och moderater gjort upp i arbetsutskottet. Jag fick budgeten i fredags och har försökt att läsa på, men vi avstår från att vara med.

– Vi har inte fått vara med ett enda dugg i processen, fastslog Brynolf.

Efter detta klubbades budgeten igenom, utan att politikerna gick närmre in på samarbete med Valjeviken som ser ut att spricka.

Det fick Jan Karlsson, Valjevikens intendent som tillsammans med Åsa Rangmyr var närvarande under den offentliga budgetdelen, att kommentera:

– Jag är rädd att politikerna fattar beslut på dåligt underlag.

Aktuellt statsbidarg

Karlsson pekar på att förbundsordföranden Bengt Johnsson (s) i tidningsartiklar uppgett att det aktuella statsbidraget är 50 000 kronor per elev medan Karlsson i förbundets dokument för 2003 funnit att siffran är drygt 67 000 kronor per elev. Om det senare stämmer innebär det att förbundet tjänat nästan en halv miljon per kurs under den tid samarbetet med Valjeviken pågått.

– Dessutom har jag hört att folk som ringer till förbundet och frågar får till svar att de startar en omvårdnadsutbildning i egen regi 1 mars nästa år. Men vi har inte fått något besked, sade Jan Karlsson.

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.