1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Turism och omsorg i fokus

I går presenterade kommunstyrelsen sitt budgetförslag för 2006.
Störst bit av kakan får omsorgen och turismverksamheten, men många slantar kommer också att läggas på nya villatomtsområden.
Sölvesborg • Publicerad 10 november 2005
Stötesten. I budgeten för 2006 finns en miljon kronor avsatt för återuppbyggnad av vattenrutschkanan på Hälleviksbadet. Oppositionen motsatte sig detta men enligt Jens Åberg ingår en fungerade rutschkana i avtalet med badets arrendatorer. Foto: Bo Åkesson
Stötesten. I budgeten för 2006 finns en miljon kronor avsatt för återuppbyggnad av vattenrutschkanan på Hälleviksbadet. Oppositionen motsatte sig detta men enligt Jens Åberg ingår en fungerade rutschkana i avtalet med badets arrendatorer. Foto: Bo ÅkessonFoto: Bo Åkesson
Nöjd. Kommunalråd Jens Åberg i området öster om Sölvesborgsviken. I går presenterade han budgetförslaget för nästa år och en av de tunga investeringarna är nämnda område, som nu ska delas upp i hundratals villatomter. Foto: Bo Åkesson
Nöjd. Kommunalråd Jens Åberg i området öster om Sölvesborgsviken. I går presenterade han budgetförslaget för nästa år och en av de tunga investeringarna är nämnda område, som nu ska delas upp i hundratals villatomter. Foto: Bo ÅkessonFoto: Bo Åkesson

Budgeten för 2006 försenades eftersom statsbidraget för LSS-verksamheten plötsligt räknades om, men i går kunde äntligen kommunstyrelsen presentera sitt förslag till budget för nästa år.

-Det är en budget med en profil som är framtidsinriktad. Mycket pengar går till infrastruktur, turism, handikappomsorg och ungdomar, säger kommunstyrelsens ordförande Jens Åberg (s).

Nytt LSS-center

De tre LSS-miljoner som försvann efter omräkningen har sparats in genom bland annat uppskjuten satsning på fastighetsunderhåll, och det budgeterade överskottet är därför fortfarande två miljoner kronor, precis som innan omräkningen.

Årets investeringsbudget präglas av mångmiljonsatsningarna på ett nytt LSS-center, som ska samla kommunens handikappomsorg, och de planerade villatomterna i Valje nordväst, Skönabäck 1:269 och öster om Sölvesborgsviken. Men det finns också punkter i budgeten som ska locka turister, bland annat upprustning och handikappanpassning av badplatser, en ny vattenrutschkana på Hälleviksbadet, ny servicebyggnad på Tredenborgs camping och en uppfräschning av strandpromenaden i innerhamnen.

Oppositionen menade att investeringsbudgeten var så tung att det fanns anledning att hålla igen och därför föreslog den att vattenrutschkanan och strandpromenaden skulle strykas. Men deras yrkanden fick inget stöd av majoriteten.

Fritidskonsulent anställs

Turismen och handikappomsorgen får generös tilldelning också i driftsbudgeten. En fritidskonsulent för handikappade ska anställas och förväntas avlasta fritids- och turismansvarige Ulf Bjälkenborn.

Totalt har kommunen avsatt pengar till knappt tio nya tjänster i budgeten. Mer än hälften av tjänsterna är i omsorgsverksamheten och en tredjedel inom barn och utbildning. Det finns dessutom medel avsatta till en utbyggnad av barnomsorgen.

Jens Åberg är nöjd med budgetförslaget och ser fram emot att debattera det i fullmäktige. Fram till dess kommer varken oppositionen eller majoriteten att kommentera varandras budgetförslag.

Niklas Jersblad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.