1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Tunga kostnader för orden

Drift och underhåll av slottet är tunga kostnader att bära för Siriusorden, som ägt byggnaden sedan slutet av 30-talet. Ändå finns inte en tanke på att sälja och flytta.
Sölvesborg • Publicerad 19 juli 2013
Färgen har flagnat och gjort virket utsatt för väder och vind.
Färgen har flagnat och gjort virket utsatt för väder och vind.Foto: 
När renoveringen är klar ska färgen även vara borta från beslagen.
När renoveringen är klar ska färgen även vara borta från beslagen.Foto: 

1939 bildades Siriusordens loge 16 Celeno och samtidigt förvärvades Sölvesborgs slott. Som föreningslokal slår den det mesta, men billig har den inte varit. Många timmar och mycket pengar har lagts ner i huset, men fönsterrenoveringen slår det mesta.

Att genomföra hela projektet på en gång hade krävt lån. Medlemmarna valde i stället att ta det i en takt som någorlunda matchar intäkterna från husets hyresgäster.

Förhoppningen är att allt ska vara klart om fem år, men troligtvis är sex år en mer realistisk tidsplan.

Länsstyrelsen i Blekinge betalar hälften av kostnaden för etapp ett, som pågår för fullt.

Enligt ordföranden i logens fastighetsförening, Kenneth Hansson, är fortsättningen helt beroende av stöd i samma storleksordning.

– Många fönster är fruktansvärt illa åtgångna och det kostar en förskräcklig massa pengar att renovera dem, konstaterar han.

Har ni inte övervägt att sälja huset?

– Ur ekonomisk synpunkt är frågan väl befogad, men nej. Jag tror slottet är så pass förknippat med logen att en försäljning är svår att tänka sig.

Niklas Jersblad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.