1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Efter flera rapporter om fortkörning har polisen skärpt bevakningen av den 30-skyltade vägsträckan vid Bokelundsskolan, men bilisterna fortsätter att gasa på. I går förlorade tre förare körkortet och fyra fick böter.
Sölvesborg • Publicerad 14 januari 2006
Vinkas in. Trots att trafiken i går var måttlig hade Magnus Jönsson och hans kollegor emellanåt svårt att hinna med alla fartsyndare.
Vinkas in. Trots att trafiken i går var måttlig hade Magnus Jönsson och hans kollegor emellanåt svårt att hinna med alla fartsyndare.Foto: Niklas Jersblad

­ÊJag heter Magnus Jönsson och kommer från polisen. Vi har hastighetskontroll här i dag och du är noterad för 54 kilometer i timmen på den här 30-sträckan.

Mannen i bilen säger först ingenting, men tittar sedan upp på polisen med laserpistolen.

Men jag får behålla körkortet i alla fall? frågar han.

Det får han inte. Kör man snabbare än 51 kilometer i timmen på 30-skyltad väg omhändertas körkortet.

I stället får han en handling som ger honom tillstånd att köra i ytterligare 48 timmar. Körkortet skickas till länsstyrelsen, som avgör hur länge det ska vara indraget.

Magnus Jönsson går tillbaka till Idrottsvägen, höjer laserpistolen och väntar på att nästa bil ska passera Bokelundsskolan.

De flesta som fastnar blir mest besvikna på sig själva. Det är ju så onödigt, speciellt i vårt samhälle där så många är beroende av sitt körkort, säger Magnus Jönsson.

Måttlig trafik Det är fredag strax innan lunch och trafiken på Idrottsvägen är måttlig. Ändå har poliserna emellanåt svårt att hantera alla fortkörare. De är helt enkelt för många och ibland måste Magnus Jönsson ta paus i arbetet med laserpistolen och vänta på att kollegorna som skriver ut böter ska bli klara.

På senare tid har trafikpolisen, närpolisen och utryckningspolisen hjälpts åt för att kunna synas så ofta som möjligt på Idrottsvägen. Närpolis Mats Hadartz har på sistone gjort en handfull kontroller på Idrottsvägen och sammanlagt stoppat ett femtiotal förare för fortkörning.

­ÊMan stoppar så många man hinner med att skriva ut böter till, säger Mats Hadartz.

Mycket allvarligare skador Statistik visar att skadorna blir oerhört mycket allvarligare på personer som blir påkörda i högre hastigheter än 30 kilometer i timmen. Gränsen är alltså inte godtyckligt vald och gäller oftast för sträckor som ofta korsas av fotgängare, till exempel vid skolor. Ändå är det många som inte bryr sig och låter foten vara kvar på gaspedalen. Men polisen tänker inte ge upp kampen vid Bokelundsskolan.

­ÊSå länge vi inte märker en avsevärd förbättring kommer vi att fortsätta lägga krutet på Idrottsvägen, säger Mats Hadartz.

Niklas Jersblad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.