1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Tingshuset fick kommunfana

Kvart över tolv i går lämnade Sparbanken över Gunnar Asplunds tingshus till kommunen. Samtidigt som en fanfar bekräftade gåvan hissade Reino Duell kommunens flagga över Sölvesborgarnas älskade tingshus.
Sölvesborg • Publicerad 2 april 2005
Fredag klockan 12.15. Reino Duell hissar kommunens flagga över tingshusets tak under ceremonin då Sölvesborg-Mjällby Sparbank överlämnade byggnaden i kommunens vård. Foto: Niklas Jersblad
Fredag klockan 12.15. Reino Duell hissar kommunens flagga över tingshusets tak under ceremonin då Sölvesborg-Mjällby Sparbank överlämnade byggnaden i kommunens vård. Foto: Niklas JersbladFoto: Niklas Jersblad

Under alla år som gått sedan lagens riddare lämnade tingshuset åt sitt öde, har Reino Duell hållit ett vakande öga över byggnaden för de förra ägarnas räkning. Han berättar att det många gånger har varit ett nedslående arbete att besöka det övergivna huset och se det chansera. Då och då har en glasruta varit spräckt, och innertakets färg har flagnat.

Därför var ceremonin i går en speciell dag för honom, och han hade fått hedersuppdraget att hissa kommunens flagga över byggnaden.

En speciell dag var det också för invigningstalarna kommundirektör Östen Mandelholm och fullmäktiges ordförande Inger Sandberg (s), som båda haft byggnaden som arbetsplats på den tiden det var tingsrätt.

Byggnaden valdes för några år sedan till Sveriges femte populäraste och finns representerad i flera utländska arkitekturböcker. Att det också är mycket omtyckt av Sölvesborgarna bevisades i går av alla de besökare som bevittnade överlämnandet och följde med på de guidade visningarna.

-Det är ett speciellt hus, ett sådant hus ska inte stå tomt, säger fritids- och kulturnämndens ordförande, HelÈne Björklund (s), och berättar att alla får lämna förslag på hur stadens nya kulturhus ska användas.

Niklas Jersblad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.