1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Svårt för minknäringen

I går kom beskedet. Minknäringen i Sverige ska i princip läggas ner.
Det innebär ett tvärt kast för Sölvesborgs uppfödare som senast på onsdagen fick höra att inget besked skulle komma förrän till sommaren.
Sölvesborg • Publicerad 1 april 2005

Nu är det bestämt att regeringen ska lägga fram ett förslag om hårdare krav för Sveriges minkfarmare i Sverige. Den nya lagen är tänkt att träda i kraft 2007.

BLT har tidigare skrivit om hur oron bland Listerlandets minkfarmare växt sedan socialdemokraterna först presenterade sin ambition 2001.

I gårdagens tidning berättade ordföranden i Sveriges Pälsuppfödares Riksförbund, Gösta Larsson, om hur branschen stått still under de gångna åren.

Nu när beskedet om hårdare krav slutligen kommit vill han inte riktigt tro det.

-Ja du, jag kan nog inte kommentera det här innan jag själv sett det svart på vitt, säger han till BLT.

Men beslutet är inte obestritt i riksdagen. Moderate riksdagsmannen Jeppe Johnsson, Sölvesborg går i ett pressmeddelande till hårt angrepp mot förslaget

-Socialdemokraterna gör inte detta för djurens bästa utan för att få sitta vid makten ännu en tid. Sölvesborgs kommun kommer att drabbas hårt av beslutet, med ökad arbetslöshet som följd.

Gösta Larsson, som just fått beviljat tillstånd att nästan fördubbla sin verksamhet, vill inte ens spekulera i vad ett beslut innebär för honom och hans kollegors framtid:

-Ja, ett förbud är ett förbud. Jag vet inte vad jag ska säga, säger han.

Magnus Edlund
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.