1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Svår rökutveckling i mystisk brand

En brand i ett städskåp kunde ha fått förödande konsekvenser i går.
Lyckligtvis upptäcktes den i tid.
Brandorsaken är ännu inte klarlagd, men att just städskåp fattar eld är inte ovanligt.
Sölvesborg • Publicerad 19 juli 2014
Produkten är brandfarlig och kan brinna våldsamt vid antändning eller värmetillförsel. Vissa produkter utvecklar brandfarlig gas i kontakt med vatten eller självantänder i luft.
Produkten är brandfarlig och kan brinna våldsamt vid antändning eller värmetillförsel. Vissa produkter utvecklar brandfarlig gas i kontakt med vatten eller självantänder i luft.Foto: 
Produkten orsakar reaktion, brand eller explosion i kontakt med brännbara ämnen eller material.
Produkten orsakar reaktion, brand eller explosion i kontakt med brännbara ämnen eller material.Foto: 

Räddningstjänsten fick larmet vid lunchtid i går. Kraftig rökutveckling syntes vid en bostad i Hjortakroksområdet. Enligt de första uppgifterna hade ett kylskåp fattat eld, men väl framme kunde insatsledaren konstatera att röken alltså i själva verket kom från det intilliggande städskåpet.

Branden var ännu inte fullt utvecklad och släcktes snabbt, men om den inte upptäckts i tid kunde den ha fått förödande konsekvenser.

Utryckningsstyrkan vädrade ut röken med kraftiga fläktar och installerade en så kallad rökätare, som ska ta bort lukt. Förhoppningsvis kan bostadsinnehavaren flytta tillbaka hem redan nu i helgen.

Enligt Jonas Petersson, räddningschef i beredskap i västra Blekinge, är brandorsaken ännu inte klarlagd och han vill inte spekulera i vad som kan ha hänt.

Samtidigt är det inte ovanligt att bränder startar i just städskåp. Så sent som i april skedde det i Asarum, men även den gången släcktes den innan den hann spridas.

Problemet är att både privata hushåll och företag ofta förvarar städkemikalier tillsammans med moppar, tidningshögar och andra lättantändliga material i städskrubbar och tvättstugor.

– Där kan finnas allt ifrån gamla batterier till rengöringsmedel och trasor, säger Jonas Petersson.

Till exempel kan rengörings– och desinfektionsmedel, liksom poolkemikalier och blekmedel reagera med brandfarliga vätskor och brännbara material, med bränder som följd. Det är inte heller ovanligt att trasor indränkta med lin–, teak– eller golvolja självantänder.

Så brandsäkrar du städskåpet

Trasor och liknande som haft kontakt med kemi– kalier ska förvaras i plåt– behållare med tättslutande lock. Textilier indränkta i någon vegetabilisk olja bör dessutom först blötas i vatten. Tvätt bör ske snarast möjligt

Batterier som inte är helt urladdade kan avge värme. Förvara dem så att värmen avleds, och inte tillsammans med annan metall eftersom det kan bli kortslutning som alstrar värme

Ha pappersåtervinning och andra lättantändliga saker någon annanstans

Källa: Brandskyddsföreningen och Kemikalieinspektionen

Niklas Jersblad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.