1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Succé när kockar och snickare bytte plats

Att snickra en blomlåda och göra parmainlindad kyckling hör till vardagen för elever på byggprogrammet respektive hotell- och restaurangprogammet, men knappast tvärtom.
I går fick de chansen att byta plats för en dag.
Sölvesborg • Publicerad 14 april 2005
Gjuter krukor. Daniel Karlsson läser byggprogrammet i Bromölla och lärde på gårdagens utbytesdag hotell- och restaurangeleverna Hampus Nyberg och Johan Stensson hur man gjuter betongkrukor. Foto: Bo Åkesson
Gjuter krukor. Daniel Karlsson läser byggprogrammet i Bromölla och lärde på gårdagens utbytesdag hotell- och restaurangeleverna Hampus Nyberg och Johan Stensson hur man gjuter betongkrukor. Foto: Bo ÅkessonFoto: Bo Åkesson

Sedan en tid tillbaka samsas elever på byggprogrammet med elever på hotell- och restaurangprogrammet (hr-programmet) om undervisningen i matte och svenska. Var för sig var klasserna för små och därför slogs de samman, men bara i två ämnen. Resten av tiden har de tillbringat var och en på sitt håll, tills i går.

Påhittigt förslag godkändes

Nyfikenheten på vad de nya klasskamraterna hade för sig vid sidan av den gemensamma undervisningen växte sig allt starkare och därför föddes idén om en utbytesdag.

-Vår svenskalärare är påhittig, och vi med, och vi kom på idÈn. Våra andra lärare var positiva och ställde upp, det är det inte alla som gör på sådana idéer, säger Jonas Evertsson byggprogrammet.

Gårdagen inleddes med att byggeleverna fick instruera sina kamrater i den ädla konsten att bygga blomlådor och gjuta betongkrukor. De praktfulla hantverken ska sedan pryda ingången till hotell- och restaurangelevernas lokaler i Nakterhuset.

-Jag tycker den ser lite sned ut. Fast det är ju inte snickra vi är bra på, säger Josefin Östergren medan hennes klasskamrat på hr-programmet, Desirée Henningsson, drar i en ny skruv i blomlådan.

Maträtt som alla gillar

Efter lunch var det ombytta roller och blåställen byttes ut mot vita kockkläder. På menyn stod parmainlindad kycklingfilé, potatisgratäng och bananasplit med flamberade bananer till efterrätt.

-Vi försökte komma på något som alla gillar, och alla gillar väl kyckling, säger Hampus Nyberg på hr-programmet.

Det var mycket skratt i takt med hammarslagen och visprörelserna under dagen, och sannolikt kommer den att ge ny kunskap om både mat och snickeri, men också bidra till ännu bättre stämning på de gemensamma lektionerna.

-Det var skitroligt. Kul att prova på något nytt, konstaterar Johan Stensson på hr-programmet.

Niklas Jersblad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.