1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Stugägare vill ha bort vildkatterna

Stugägarna på Tredenborg är missnöjda med Sölvesborgs kommuns sätt att hantera problemen med matningen av vildkatterna på det populära sommarstugområdet.
- De nonchalerar oss fullständigt, säger Rune Johansson i Bräknelyckans stugförening.
Från kommunens sida ligger man lågt, speciellt som många av katterna nu har ungar.
Sölvesborg • Publicerad 15 maj 2003
Foto: Lars Ohlsson Nonchalerad. Rune Johansson i Bräknelyckans stugförening anser att Sölvesborgs kommun nonchalerar stugägarnas problem med vildkatter i Tredenborg.
Foto: Lars Ohlsson Nonchalerad. Rune Johansson i Bräknelyckans stugförening anser att Sölvesborgs kommun nonchalerar stugägarnas problem med vildkatter i Tredenborg.Foto: 

Problemen med vildkatterna på Tredenborg tog fart under fjoråret sedan kommunen fått klagomål från områdets olika stugägarföreningar.

Stugägarna vände sig mot att privatpersonen tilläts mata vildkatterna på kommunens mark.

Fångade 40 katter

Kommunen reagerade på så sätt att de tog kontakt med Kattkommando Syd som enligt kommunens uppgifter fångade in 40 katter under senhösten. I dag uppskattar man att det finns knappt 20 vildkatter på Tredenborg.

- Det krävs kraftfullare åtgärder, nu ligger fasanhönorna på ägg och vi vet sedan tidigare år att katterna tar fasanungarna. Så var det i fjor, säger Rune Johansson i Bräknelyckans stugförening.

- Matställena måste bort, kommunen nonchalerar oss i detta krav, fortsätter Johansson som kallar katterna en sanitär olägenhet.

Förutom matningsställena har nu riktiga bon för katter iordningsställt på Tredenborg. I ett av bona upptäckte BLT två veckogamla källingar.

- Nu är det inte bara matning utan ren uppfödning, säger Rune Johansson med en suck.

Infekterad fråga

Kattproblematiken på Tredenborg har nu blivit ett politiskt ärende och det konstateras att det är en mycket infekterad fråga. Enligt kanslichefen Lena Pettersson har kommunen i egenskap av markägare och jakträttsinnehavare möjligheten att avliva katterna eftersom det inte finns någonstans att göra av dem.

Men då det nu finns undangömda kattungar är det, enligt Pettersson, ur djurskyddssynpunkt oacceptabelt att fånga in de vuxna katterna nu.

Kommunstyrelsens arbetsutskott ser dessutom avlivning som en absolut sista åtgärd och politikerna bestämde i tisdags att avlivning av Tredenborgs katter får anstå till dess att miljökontoret finner möjligheterna uttömda att på ett annat sätt ta hand om katterna.

Förhoppningen är att Kattkommando Syd fortsätter sitt arbete med att fånga in vildkatterna.

lars.ohlsson@blt.se

0456-788 42

Lars Ohlsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.