GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Strömmingen var sill från Atlanten

Falkeskog säljer stekt strömming – från Atlanten. Lite väl långt från Kristianopel, där arten av tradition byter namn till sill, tycker en arg konsument.
”Jag känner mig lurad”, skriver han i en anmälan till Konsumentverket.
Sölvesborg • Publicerad 11 oktober 2011
Omtvistad. Diskussionen om sillens och strömmingens namn och egenskaper är inte ny. ?Den har ju levt längre än vad en annan har?, konstaterar Jörgen Lavesson, vd för Nordqvists/Falkeskog. Nu har företagets stekta strömming anmälts till Konsumentverket, eftersom den är fångad i Atlanten och enligt den dominerande traditionen därför borde kallas sill. utsökt. Stekt strömming eller sill är mångas favoriträtt.
Omtvistad. Diskussionen om sillens och strömmingens namn och egenskaper är inte ny. ?Den har ju levt längre än vad en annan har?, konstaterar Jörgen Lavesson, vd för Nordqvists/Falkeskog. Nu har företagets stekta strömming anmälts till Konsumentverket, eftersom den är fångad i Atlanten och enligt den dominerande traditionen därför borde kallas sill. utsökt. Stekt strömming eller sill är mångas favoriträtt.Foto: Lena Ehring
Foto: 

Såväl Gustav Vasa som EU har slagit fast att sillens släktingar i Östersjön ska kallas strömmingar. Gränsen går sedan gammalt vid en tänkt linje mellan Kristianopel i norr och Polens kust i söder. Likväl är det samma art

–Clupea Harengus, inga konstigheter egentligen, säger Jörgen Lavesson, vd för Falkeskog och dess moderbolag, Nordqvists Fiskexport i Nogersund.

Alla delar dock inte hans uppfattning om att det bara handlar om en språklig distinktion. Hans företags stekta strömming är föremål för en granskning på Konsumentverket. En man i Falkenberg har nämligen noterat att fiskfiléerna fångats på fel sida om den blekingska gränsorten, och det med marginal, nämligen i Nordostatlanten.

Det är inte första gången som Nordqvists/Falkeskogs ”sillströmmingar” ifrågasätts. Redan 1997 anmäldes de till Marknadsetiska rådet. Den gången angav innehållsförteckningen på strömmingsförpackningen att råvaran var sill, men då företaget kunde visa att fisken var fångad i Östersjön fick saken passera. Däremot noterade rådet att sill från Västerhavet som saluförs som strömming ”måste anses vilseledande och stridande mot artikel 5 i Internationella Handelskammarens Grundregler”.

Nu gäller det alltså om sill som bevisligen fångats i Atlanten kan kallas strömming.

–Jag har inget bra svar nu. Vi får se vad Konsumentverket säger. Jag kan inte utveckla det mer än så just för tillfället, säger Jörgen Lavesson.

Sill kontra strömming

? Benämningarna sill och strömming har varit ett trätoämne i århundraden. Gränsen vid Kristianopel är inte biologisk utan snarare handelsteknisk.

? En avhandling visade för ett par år sedan att det finns små genetiska skillnader mellan fiskar som fångats på olika platser, men de betraktas ändå som tillhörande en och samma art.

? Därmed inte sagt att de är helt utbytbara. Arten är i grund och botten en saltvattensfisk. Den har bara delvis lyckats anpassa sig till ett liv i den bräckta Östersjön.

? Generellt gäller så att säga ”att ju lägre salthalt i vattnet desto mer strömming blir sillen”. Med andra ord, ju längre in i Östersjön fisken fångas desto mindre är den.

Niklas Jersblad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.