1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Stranden försvinner i Hällevik

Havet slukar Hälleviks populära badstrand. Stora mängder sand har spolats bort och två träd har gett vika. - Läget är bekymmersamt, säger kommunens fastighetschef Thorwald Hasselbring.
Sölvesborg • Publicerad 16 januari 2007
Foto:Niklas Jersblad Högt vatten. Hälleviks badstrand slukas av havet. Flera meter sandstrand har spolats bort och två tallar har vält.
Foto:Niklas Jersblad Högt vatten. Hälleviks badstrand slukas av havet. Flera meter sandstrand har spolats bort och två tallar har vält.Foto: 

Han promenerar ofta längs stranden och har de senaste två veckorna följt den oroväckande utvecklingen nedanför Hanöhus och Hälleviks havsbad. Vattennivåerna har stigit allt mer, med skoningslös erosion som följd.

Nådde strandens tallar I förra veckan nådde vattnet strandens tallar, som normalt står flera meter från vattenbrynet. Rotsystemen blottlades av vågorna och när stormen i söndags rev och slet i trädkronorna fanns ingen fast mark att få fäste i.

Två av träden gav vika och flera andra riskerar att falla offer om vindstyrkorna återigen skulle öka.

I sandbankar Mycket av sanden som försvunnit har samlats i sandbankar ett tjugotal meter ut till havs och enligt Torwald Hasselbring måste den återföras. En grävmaskin med så kallad slängskopa ska om ett par månader köra en bit ut i vattnet, slunga sin skopa mot sandbankarna och sedan skrapa tillbaka sanden till stranden. En sådan reparation genomfördes för omkring 20 år sedan med lyckat resultat.

- Jag tror och hoppas att det inte ska synas så mycket av förstörelsen när badsäsongen börjar, säger Thorwald Hasselbring.

Sanden måste bindas På längre sikt tror han att det blir nödvändigt med fler åtgärder.

På något sätt måste sanden bindas och i stadshuset ska alternativen ses över.

Eftersom målet är att bevara den populära sandstranden tycker han inte att stenar eller växtplantering är bra idéer. I stället kan det bli aktuellt att lägga ett fibernät i sanden eller till och med att bygga en vågbrytare en bit ut i havet.

Niklas Jersblad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.