1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Storken landade på Bokeslätt

Mats Joelsson, vaktmästare på Bokeslätts ridanläggning, blev minst sagt förvånad när en stork på måndagen landande bredvid honom och den traktor han körde gödsel i.
Sölvesborg • Publicerad 24 januari 2006
Storken kom. Mats Joelsson, vaktmästare på Bokeslätts ridanläggning, fick titta två gånger för att försäkra sig om att det var en ringmärkt stork som landade bredvid honom vid gödselhögen. Foto: Lars Ohlsson
Storken kom. Mats Joelsson, vaktmästare på Bokeslätts ridanläggning, fick titta två gånger för att försäkra sig om att det var en ringmärkt stork som landade bredvid honom vid gödselhögen. Foto: Lars OhlssonFoto: Lars Ohlsson

Det var strax efter klockan 14 på måndagen som Mats Joelsson kom med traktorn och på väg till gödselhögen, som ligger en bit bort från ridanläggningen, fick han plötsligt se en stork som flög bredvid honom.

-Den ringmärkta fågeln tog sikte på gödselhögen och landade. Sedan spatserade han omkring där och letade tydligen efter föda, berättar Joelsson.

När BLT kontaktar ornitologen Göran Svahn beskriver han händelsen som ytterst egenartat.

-Alla vilda storkar ska vara i tropiska Afrika just nu. Men eftersom storken är ringmärkt kommer den troligen från ett av de storkprojekt som bedrivs i Skåne sedan 1970-talet, säger Göran Svahn.

Enligt Svahn borde även denna stork, om allt varit normalt, befunnit sig i Afrika.

-Men en del av de så kallade projektstorkarna vill inte flyga så långt utan dräller omkring på hemmaplan, eller i närheten, och letar mat än här och än där.

-Fast som vädret är nu är det krisläge för den här storken, han lär knappast klara sig utan hjälp, poängterar Göran Svahn.

Lars Ohlsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.