1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Stölder vid vägbygge

Sedan motorvägsbygget utanför Bromölla påbörjades i maj förra året har verktyg och materiel för närmare en halv miljon kronor stulits från byggarbetsplatsen. Senast under natten till tisdagen länsades en lastbil på verktyg för 100 000 kronor.
Sölvesborg • Publicerad 3 april 2003
Foto: Bo Åkesson

Lastbilen, som tillhör en av Vägverkets kontrakterade underleverantörer, stod parkerad vid brobygget i Gualöv när någon gjorde inbrott i den. Bland annat kom tjuven över el- och tryckluftsverktyg till ett sammanlagt värde av minst 100 000 kronor Men veckans stora stöld är alltså långt ifrån den första i samband med vägbygget.

- Jag skulle tro att vi har råkat ut för en fem-sex större stölder sedan vi började. Dessutom händer det att det försvinner byggmaterial i mindre mängder, berättar Rolf Karlsson, produktionschef vid Vägverket.

Verktygslådor

Värdet på stöldgodset har vid flera tillfällen uppgått till mellan 50 000 och 100 000 kronor. Ibland försvinner större maskiner, men även när mindre verktyg stjäls blir förlusterna kännbara.

Till exempel har flera av brobyggarna blivit bestulna på verktygslådor, som förvarats i containrar i anslutning till bygget. En verktygslåda kan ibland innehålla verktyg för uppemot 10 000 kronor, så om flera stjäls på en gång, blir det snabbt stora värden som går till spillo.

400 000-500 000 kr

- Det blir stora pengar i längden. Allt som allt har vi och våra underleverantörer säkert blivit bestulna på saker för 400 000-500 000 kronor, berättar Rolf Karlsson.

- Det ställer till mycket obehag och påverkar produktionen. När vi hela tiden måste skaffa nytt blir det förseningar.

Vid brobygget i Gualöv är arbetarna väl bekanta med att det förekommer stölder.

Anlitat bevakningsföretag

- Ibland ser man bilar som kör förbi och försöker spana in vad som finns, och det försvinner saker. I somras försvann det många verktygslådor. Jag blev själv av med min, berättar Fredrik Larsson, en av de runt 80 personerna som arbetar med motorvägsbygget.

Sedan stölderna började har Vägverket anlitat ett bevakningsbolag, vilket minskat dem något.

Samtidigt kan det vara svårt för vakterna att fullt ut bevaka en byggarbetsplats som är närmare en mil lång.

Allt material kan inte heller låsas in, och även lås går att forcera.

- Helt kan man ju aldrig skydda sig hur man än gör, men bevakningsfirmor är det bästa sättet att i alla fall minska stölderna, säger produktionschefen Rolf Karlsson.

Nikki Makkonen
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.