1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Stjärnorkester backar upp Ekborg under Killebom

Sångaren och skådespelaren Dan Ekborg kommer till Killebom i sällskap med Huaröds berömda kammar­orkester.Därmed går en dröm i uppfyllelse för Sölvesborgs musikälskare.
Sölvesborg • Publicerad 14 maj 2014
Foto: TT

Måhända kan namnet bedra den oinvigde. Den ­aktuella ensemblens koppling till den ostskånska byn består dock endast i att det är där dess dirigent och grundare, Mats Rondin, har sin bostad.

De övriga musikanterna, några av Nordens främsta på sina respektive instrument, är hemma­hörande annorstädes. Sammanstrålar gör de blott ett fåtal gånger om året, och 2014 sker det bland annat vid två tillfällen i Sölvesborg.

Orkestern har länge legat i topp på Sölvesborgs kammarmusikförenings önskelista, men två gästspel på kort tid var mer än vad ordföranden Jan Eric Gustafsson vågade hoppas på. Drömmen gick i uppfyllelse tack vare sponsring från kommunen.

–  Det är en sådan grej som vi sagt att vi gärna skulle ha om vi någon gång fick råd, men så kom ett erbjudande om samarbete med kommunen. Vi tände på alla cylindrar, ­säger han.

Första konserten blir i S:t Nicolai kyrka under Killebom. Då medverkar även sångaren och skådespelaren Dan Ekborg.

För den breda publiken är han framför allt känd för sina roller på film och i långkörar–komedier på landets privatteatrar, men han är också en erkänt skicklig sångare.

Tillsammans ämnar de ta med sin publik på en musikalisk resa genom 1900–talets Sverige.

Den klassiska musiken har inte direkt dominerat Killebomprogrammet genom åren.

Jan Eric Gustafsson och de övriga i kammarmusikföreningen kan alltså inte bara glädjas åt det celebra besöket, utan också åt att det äger rum under den årliga stadsfestivalen.

I linje med Killeboms tradition blir biljetterna gratis.

I november återkommer kammarorkestern. Då är det i stället den världs­berömda mezzosopranen Kristina Hammarström som står för sånginsatserna.

Niklas Jersblad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.