1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Spritstriden över efter alla år

Den mer än tio år långa följetongen om Sweden Rocks alkoholtillstånd är över.Arrangörer och myndigheter har gemensamt funnit en modell som de tror på.Fyra länsstyrelser ska studera den under årets festival.
Sölvesborg • Publicerad 8 maj 2014
Modell. Servering av alkohol får endast ske på en överblickbar och avgränsad yta. Sweden Rocks vd, Mats Natvig, och Sölvesborgs kommunalråd har alltid ansett att festivalområdet uppfyller kraven. För första gången delas deras uppfattning i år av alkoholhandläggare och polis.
Modell. Servering av alkohol får endast ske på en överblickbar och avgränsad yta. Sweden Rocks vd, Mats Natvig, och Sölvesborgs kommunalråd har alltid ansett att festivalområdet uppfyller kraven. För första gången delas deras uppfattning i år av alkoholhandläggare och polis.Foto: Niklas Jersblad
Foto: 

Det har varit samma visa varje år. Kommunens alkoholhandläggare har velat avslå rockfestivalens ansökan om tillfälligt serveringstillstånd, men alltid körts över av kommunalråd Heléne Björklund (S) och hennes företrädare Jens Åberg (S), vilket i sin tur kritiserats av länsstyrelse och polis.

Inför årets evenemang är alla plötsligt överens om att det är helt i sin ordning att låta besökarna röra sig fritt över hela festplatsen, oavsett innehåll i flaskor och plastmuggar.

– Det är ett helt nytt upplägg som vi jobbat med hela året. Det känns jättebra, säger Sweden Rocks vd Mats Natvig.

Det är i princip två åtgärder som har bäddat för den smått historiska samsynen. För det första ska fler publikvärdar röra sig i publikhavet. Tidigare har deras fokus främst varit att övervaka barnens användning av hörselkåpor. Nu ska de även kontrollera att ingen under 18 år dricker alkohol.

För att klara av denna nya uppgift ska samtliga värdar, liksom personalen i barerna och entréerna, genomgå en särskild kurs i alkohollagstiftningen. Utbildningsmaterialet är sammanställt av kommunens och länsstyrelsens alkoholhandläggare.

Den andra avgörande nyheten är att alla under 18 år ska ha en särskild färg på entréarmbandet. På så vis kan publikvärdarna betydligt lättare se om någon bryter mot reglerna.

– Vi tror det här blir praxis även för andra typer av evenemang framöver, säger Mats Natvig. Jag tror att fyra olika länsstyrelser kommer för att se på plats hur vi hanterar detta under festivalen.

Kommunalråd Heléne Björklund har ådragit sig en hel del kritik för de tillstånd hon beviljat sedan hon tillträdde, bland annat från länsstyrelsen och polisen. Nu slipper hon det, men hon ser det inte i första hand som en personlig seger utan mer som att en god dialog mellan alla parter slutligen gett resultat.

– Jag har tagit en del stryk för det här, men det har inte gjort ont, säger hon.

Niklas Jersblad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.