1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Spritliga slapp fängelse

Smuggelhärvan som nystats upp i Bromölla resulterar inte i fängelsestraff.
Kristianstads tingsrätt nöjer sig med att döma de sex åtalade till skyddstillsyn, villkorlig dom och dagsböter.
Sölvesborg • Publicerad 10 januari 2006

I rättegången för drygt två veckor sedan yrkade åklagare Christofer Ramkvist på fängelse för den 35-årige Bromöllabo som anklagats för att med hjälp av fem kumpaner ha smugglat in och sålt vidare 14 000 liter öl och 200 liter sprit.

3000 liter öl

I går dömdes 35-årningen till skyddstillsyn och samhällstjänst, men bara för att ha smugglat in 17 liter sprit och 5944 liter öl, samt sålt vidare 3000 liter öl och 100 liter sprit.

Tingsrätten menade att det med stor sannolikhet rör sig om större mängder men att bevisningen, som utgörs av kumpanernas uppgifter, är för svag för att hela åtalet ska kunna styrkas.

Sålde ej till unga

Trots att det i rättegången kom att handla om betydligt mindre mängder alkohol än i åtalet kunde 35-åringen dömts till fängelse i åtta månader. Men eftersom han tidigare bara straffats för trafikförseelser och utredningen inte visat att han sålt alkohol till ungdomar lindrades straffet till samhällstjänst i 180 timmar och skyddstillsyn.

Åklagaren yrkade också på att 35-åringen skulle betala tillbaka värdet av 14000 liter öl, 310000 kronor. Det tyckte tingsrätten var för hårt och nöjde sig med att kräva tillbaka vinsten som 35-åringen gjort på den bevisade försäljningen, totalt 36 500 kronor.

Straffet för övriga inblandade i härvan stannade vid dagsböter, och i två fall villkorlig dom.

Fotnot: 35-åringen döms för att ha sålt 100 liter sprit. Större delen av spriten har förts in lagligt, för eget bruk, men sedan sålts illegalt. Endast 17 liter sprit har smugglats in utöver den tillåtna importen.

Niklas Jersblad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.