1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

"Som att vinna Nobelpris"

En uppsats om tidens uppkomst och utveckling gav Furulundseleven Maria Warnefors förstaplatsen i Kungliga Vetenskapsakademiens Nobeluppsatstävling.
I december får hon ta emot priset av kronprinsessan Victoria, och dessutom närvara vid Nobelprisutdelningen..
Sölvesborg • Publicerad 17 oktober 2001

Uppsatsen, med titeln "För universum - i tiden", beskriver Maria Warnefors som ett populärvetenskapligt arbete. Ämnesvalet var lätt. Redan innan tävlingen utlystes hade hon börjat läsa en av böckerna hon baserade uppsatsen på.

Roligt att skriva

- Antagligen hade jag läst alla böckerna i alla fall, så det var mer roligt än jobbigt att läsa dem och sen skriva uppsatsen, berättar hon.

Hon fick göra allt arbete på fritiden, och var egentligen inte ens säker på att hon skulle hinna bli klar i tid. Desto roligare blev det att få beskedet att hon vunnit.

- När de ringde från Kungliga Vetenskapsakademien kändes det nästan som att vinna Nobelpriset.

Nervöst men kul

I december väntar en prisutdelning, men också ett vetenskapligt ungdomssymposium i Stockholm, där samtliga uppsatsvinnare och dessutom 16 tidigare Nobelpristagare ska delta. Föredrag, diskussioner kring uppsatserna och paneldebatter med forskarna står på schemat.

- Det känns lite nervöst, just att man måste komma på bra frågor och veta vad man ska säga, men framförallt är det kul. Jag ser verkligen fram emot det, säger Maria Warnefors.

Nikki Makkonen
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.