1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Sölvesborgshem överger byggplanerna i Valjeviken

Sölvesborgshem har inte längre några planer på att bygga fler marklägenheter i Valjeviken. - Ett av skälen är att vi vill satsa på våra krafter på området öster om Sölvesborgsviken, säger allmännyttans ordförande Per-Olof Larsen (s).
Sölvesborg • Publicerad 15 januari 2007

För tiotalet år sedan byggde Sölvesborgshem drygt 50 marklägenheter i Valjeviken. De har varit väldigt populära, inte minst efter att det byggts en simhall med tillhörande spa i området.

Grus i maskineriet För fyra år sedan ville Sölvesborgshem rida på framgångsvågen. De begärde att få köpa kommunal mark i området och bygga 25 lägenheter till. Då var trycket på nyproducerade lägenheter i tätorten stort.

Men det har gått grus i maskineriet. Dels protesterade naturvännerna dels visade det sig att området var sankt och därmed svårbyggt ut teknisk synpunkt.

Så nu överger Sölvesborgshem planerna på fler marklägenheter i Valjeviken, de 50 som redan finns får räcka. Allmännyttan har skrivit till kommunledningen och meddelat att de återkallar sitt önskemål att få köpa marken.

"Inget akut behov" Enligt ordföranden Per-Olof Larsen (s) är anledningarna fler än de två redan nämnda. Han pekar på att det de senaste åren byggts såväl hyreslägenheter som bostadsrätter i tätorten, till och med i Sölvesborgs mest centrala delar.

- Det känns inte som om de finns något akut behov av fler lägenheter. Dessutom har den nya regeringen gjort det betydligt dyrare att bygga lägenheter, säger P-O Larsen.

"Område utöver det vanliga" - Från årsskiftet är både ränte- och investeringsbidragen borta.

Ytterligare ett skäl, kanske det tyngsta, till att Sölvesborgshem överger byggplanerna för Valjeviken är att planeringen av bostadsområdet öster om Sölvesborgsviken tagit fart och att bolaget vill satsa sina krafter där.

- Det blir ett bostadsområde utöver det vanliga, poängterar Per-Olof Larsen.

Lars Ohlsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.