1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Skyller lagbrott på polisens agerande

Den 70-årige bilföraren hävdar att han provocerades av polisen att bryta mot lagen. Men rätten dömer honom till 600 kronor i böter.
Sölvesborg • Publicerad 8 november 2005

Torsdagen den 7 april hade Växjöpolisen tillsammans med kollegorna i Karlshamn en speciell bilbälteskontroll på länsväg 569 i Mörrum. De stoppade bland annat en 70-årig man, boende i Sölvesborgs kommun.

Fallet gick till rättegång. Där påstod 70-åringen att han blivit provocerad av polisen att bryta mot lagen.

Mannen uppger att han visst hade bilbältet på sig, i vart fall till en början. Men att han vink-ades in av en polisman och stannade omkring tio meter från honom.

70-åringen påstår att polismannen därefter vände sig mot en annan bilist och att han då tog av sig bilbältet då han trodde att polismannen skulle komma fram till honom.

Men i stället kallade polismannen fram honom vilket fick till följd att han körde de resterande tio meterna utan bilbälte.

Den polisman som hördes vid rättegången är mycket säker på att han på ett avstånd av 60 meter såg hur 70-åringen saknade bilbältet och att han inte släppte honom med blicken någon gång.

Rätten sätter stor tilltro till polismannens vittnesmål och fäller den 70-årige bilföraren för förseelsen. Bötesstraffet blir 600 kronor.

Lars Ohlsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.