1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Skolbranden i Norje kan ha varit anlagd

Norje skola eldhärjades under natten till gårdagen. Branden startade i ett sopkärl och spred sig sedan till byggnadens fasad och vind. Polisen har ännu inte klarlagt om branden var anlagd.
Sölvesborg • Publicerad 2 november 2007
Foto:Kristian Pedersen Brandskada. Torsdagsmorgonens brand orsakade skador på Norje skola, men enligt rektorn Viktoria Larsen ska verksamheten kunna pågå som vanligt när skoleleverna på måndag återvänder efter sitt höstlov.
Foto:Kristian Pedersen Brandskada. Torsdagsmorgonens brand orsakade skador på Norje skola, men enligt rektorn Viktoria Larsen ska verksamheten kunna pågå som vanligt när skoleleverna på måndag återvänder efter sitt höstlov.Foto: Kristian Pedersen

Strax före klockan fem i går morse väcktes Norje skolas nya rektor, Viktoria Larsen, av telefonen. Det var Sölvesborgs kommuns utbildningschef, Lars Ericsson, som meddelade att en brand rasade på hennes arbetsplats. Hon befarade det värsta och begav sig genast till skolan.

- Det var inte så dramatiskt när jag väl kom hit. Lågorna var ju inte 100 meter höga som jag föreställde mig, säger Viktoria Larsen.

Fick fäste i bjälklaget Räddningstjänsterna från Sölvesborg, Mjällby och Karlshamn kämpade mot lågorna i drygt tre timmar. Släckningsarbetet försvårades av att lågorna fått fäste i bjälklaget på vinden.

- Det är alltid svårsläckt i vindsbjälklag. Där är svårt att komma åt, säger Mats Berglund, räddningschef i västra Blekinge.

När elden var släckt kunde Viktoria Larsen och personal från kommunens fastighetsavdelning konstatera att skadorna på byggnaden inte var så omfattande. De fruktade först att fritidsverksamheten skulle tvingas flytta till provisoriska lokaler och att köket inte skulle gå att använda, men ingen av dessa farhågor besannades.

Lektioner som vanligt Skoleleverna har höstlov den här veckan och återvänder till skolan på måndag. Alla skador kan inte repareras innan dess men enligt Viktoria Larsen ska all verksamhet ändå kunna pågå som vanligt.

Det är än så länge inte klarlagt hur branden startade. Polisen ska i dag göra en teknisk undersökning på platsen för att ta reda på om den var anlagd.

Niklas Jersblad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.