1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Sju lärare försvinner från Furulundsskolan

Sju lärartjänster försvinner från Furulundsskolan till hösten.
Då överges också den höga lärartäthet som tidigare varit gymnasieskolans kännetecken.
Sölvesborg • Publicerad 30 april 2013

Christina Hedenram (S), ordförande i Sölvesborgs och Bromöllas gemensamma gymnasie- och vuxenutbildningsnämnd, uppger att två av de sju fallen rör sig om rena uppsägningar som därmed är föremål för fackliga förhandlingar.

– I övrigt klarar vi avgångarna via pensioneringar och uppsägningar av visstidsanställda, betonar hon.

– När det gäller lärartätheten på Furulundskolan så är det riktigt att den varit hög tidigare. I höst hamnar vi på riksgenomsnittet.

Lärarminskningen är en följd av elevminskningen. Och det senare gör att gymnasieskolan måste spara fem miljoner under 2013 för att få sin ekonomi i balans.

Förutom färre lärare före­slår politikerna att en tjänst som vaktmästare och en som skolbibliotekarie hålles vakant under året. Plus att det sker en reducering av tjänsten som studie- och yrkesvägledare.

Dessutom försvinner handels- och fordons­programmet från Furulundsskolan från och med höstterminen 2013/14. Dagens tolv olika program blir tio till hösten när skolan kommer att ha drygt 600 elever med tidigare toppnoteringar på över 900 elever.

Allt som allt ger åtgärderna en besparing på 3,8 miljoner kronor.

Men uppdraget var att spara fem miljoner kronor.

– Vi når inte ända fram. Det är en besvikelse, säger Christina Hedenram.

Men hon poängterar att nämnden är helt enig. Nu överlämnas förslaget, som innebär ett underskott för 2013 på 1,2 miljoner kronor och därmed en ekonomi i obalans, till förbunds­direktionen. De får avgöra om besparingarna är tillräckliga eller om ytter­ligare insatser måste göras.

Färre elever gör också att gymnasieskolan står med tomma lokaler. Nu har det dock hittats en hyresgäst till Tekniskt lärcenter (TLC) vid Svarta Led. Under hösten ska hemsjukvårdens administration flytta in i tidigare skolsalar.

– Det trodde vi aldrig när TLC invigdes. Då var vi väldigt stolta över hela den byggnaden, säger Hedenram.

Lars Ohlsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.