GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

SD är Sölvesborgs vinnare

När en valkrets återstår att räkna i Sölvesborgs kommun har Sverigedemokraterna 31,2 procent av rösterna. Men makten om kommunalrådsposten är långt ifrån säker.
Sölvesborg • Publicerad 9 september 2018 • Uppdaterad 10 september 2018
Till höger SD:s ordförande i Sölvesborg Robert Lindén.
Till höger SD:s ordförande i Sölvesborg Robert Lindén.Foto: Jonas Gustafsson

– Det fattas visserligen en valkrets men vi ser ut att bli ojämförligt största parti i Sölvesborg. Då tycker jag att det är märkligt om vi inte får styra kommunen, säger SD:s ordförande i Sölvesborg Robert Lindén sent på valkvällen.

Sölvesborg har tio valkretsar och den som återstår att räkna är Norje-Pukavik.

– Den är stor men ska inte kunna rubba allt, säger partiets Casper Borgström som är den som sköter teknik och siffror under partiets valvaka i lokalen i centrala Sölvesborg.

Under de inledande euforiska timmarna på kvällen när partiet såg ut att gå mot 20 procent i riksdagsvalet trängdes här kring kring 40 partimedlemmar och valarbetare till potatisgratäng och kyckling.

Partiets förstanamn Louise Erixon saknades dock. Efter mordhotet som familjen utsattes för i fredags har hon blivit tvungen att försvinna under några dagar, berättar Robert Lindén.

– Det är mycket tråkigt att hon inte kan vara här och känna stämningen. Det är hon värd så som hon kämpat i valrörelsen. Hon är vår stjärna.

Enligt Robert Lindén är Louise Erixon väl förberedd på att axla ansvaret som Sölvesborgs kommunalråd.

– Men det är klart, vi måste få stöd från något eller några andra partier.

Det är ingen hemlighet att SD positionerat sig tillsammans med Moderaterna och Kristdemokraterna under valrörelsen. Frågan är dock om det är ett stöd som även kan räcka för att hjälpa partiet till kommunalrådsposten.

– Vi har en bra dialog och stämningen är inte så hetsk som på riksnivå, säger Robert Lindén, men vi får se. Det kan ju ta någon eller några dagar innan alla poströster är räknade och vi vet säkert.

– Men det är klart vi räknar med mer inflytande än vi haft under den gångna mandatperioden.

Sverigedemokraternas valvaka i Sölvesborg var välbevakad av dansk media. Varför kommer de just till Sölvesborg?

– Vi är här och i Stockholm, svarar Eva Jung från Berlingske Tidende. Det finns ett stort intresse i Danmark för de sociala frågor som Sverigedemokraterna tar upp.

Sune Christiani från Dansk Radio 2, menar också att det svenska valet är stort i Danmark.

– Danmark gjorde samma politiska resa för några år sedan som Sverige ser ut att göra nu, så det är klart att det finns ett stort intresse för hur ni genomför den.

Lena KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.