1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Saneringen av Ivöstrand i gång

På Ivöstrandsområdet märks det inte av någon semesterlojhet. Här pågår saneringsarbetet för fullt för att få bort föroreningarna i marken som Iföverken lämnade efter sig. slutet av augusti ska konstgräsplanen på området börja byggas.
Sölvesborg • Publicerad 24 juli 2013
Inge Ivarsson är byggledare för Ivöstrandsprojektet. Han tror att många av de som är kritiska till hela projektet skulle få en mer positiv bild om man kom och tittade på arbete. -Ju mer vi tar bort härifrån desto mindre blir risken för framtida föroreningar.
Inge Ivarsson är byggledare för Ivöstrandsprojektet. Han tror att många av de som är kritiska till hela projektet skulle få en mer positiv bild om man kom och tittade på arbete. -Ju mer vi tar bort härifrån desto mindre blir risken för framtida föroreningar.Foto: Bo Åkesson
Grävmaskinisterna gräver efter ett rutsystem som styrs via satellit. När man har grävt upp en ruta så lämnas den öppen i väntan på att analyssvaren på proverna ska komma tillbaka. Det kan ta upp till tre dygn.
Grävmaskinisterna gräver efter ett rutsystem som styrs via satellit. När man har grävt upp en ruta så lämnas den öppen i väntan på att analyssvaren på proverna ska komma tillbaka. Det kan ta upp till tre dygn.Foto: 

Redan vid vår ankomst märks det att nyfikenheten är stor när Bromölla nu ska vändas mot Ivösjöns vatten i syfte att locka nya invånare till kommunen.

En äldre herre tittar in i byggboden som står strax utanför avspärrningen till området. Han ställer frågor om byggets gång, och uttalar samtidigt sitt stöd för projektet innan han beger sig därifrån.

– Det är väldigt många människor som kommer ner och är nyfikna. Den övervägande majoriteten är positiva, kommenterar Inge Ivarsson, Bromölla kommuns byggledare för projektet.

Men det finns också de som är kritiska. På Ivöstrandsprojektets hemsida finns till exempel ett antal kommentarer som dels ifrågasätter det kloka i att bygga på den förorenade marken, och dels ifrågasätter kommunens ekonomiska risktagande i projektet.

Inge Ivarsson ger inte mycket för någon av invändningarna.

– Jag är övertygad om att det här kommer att bli någonting mycket positivt för Bromölla. Om man inte gör någonting så dör samhället sakta ut. Vi måste få hit nya invånare. Och när Pågatågen börjar gå hit så kommer det här området att vara ett attraktivt område att flytta till.

När det gäller kritiken mot att över huvud taget bygga på den förorenade marken, tror han att det handlar om att man inte är tillräckligt insatt.

– Med all respekt för de som är kritiska till det här. Men det byggs på många områden i Sverige som är långt värre förorenat än detta. Jag var själv med och sanerade på Gasversktomten i Kristianstad. Det var mycket värre förorenat än det är här.

Själva saneringsarbetet utförs av Svevia, som har gjort många liknande arbeten i landet. Det framtida Ivöstrandsområdet har delats in i ett system med rutor på 20 gånger 20 meter.

När en ”ruta” har grävts upp så går Svevias miljögeologiska konsult Hanna Lindvall ut och gör en provtagning av jorden. Om provtagningen visar på föroreningar schaktar man bort jorden tills det är rent, därefter förs det tillbaka massa för att fylla igen rutan.

Inge Ivarsson har 32 års arbete i Kristianstad kommun bakom sig och har egentligen slutat att jobba. Men när kommunledningen i Bromölla hörde av sig och ville ha hans tjänster hade han svårt att tacka nej.

– Det här är någonting som kommer stå kvar under överskådlig tid, något mina barn och barnbarn kommer kunna se på med glädje.

– Jag bodde själv i Bromölla en tid under min barndom. Då sprang man omkring här och samlade keramikbitar, minns han.

2011 antogs detaljplanen om att bygga ett nytt bostads- och rekreationsområde på Ivöstrandsområdet, som tidigare har tillhört Iförverken. På området ska det finnas olika typer av boende.

Alltifrån marklägenheter med äganderätt till bostadsrätter och hyresrätter samt ett trygghetsboende. Det ska bland annat även byggas strandpromenad, idrottshall och en konstgräsplan.

Den sistnämnda planerar man att den blir färdig innan årsskiftet.

Tobias Wahlberg
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.