1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Så fixar du växtbaserad festmat

Gastronomen Johanna Andersson började äta veganskt för att det var gott. Hon råder andra som vill testa att göra det enkelt och delar med sig av sia bästa tips för en växtbaserad festmåltid.
Johanna Andersson är en gastronom och matinspiratör som brinner för växtbaserad mat.
Foto: Bo Åkesson

Gastronomen och matinspiratören Johanna Andersson tror att hennes matintresse har vuxit fram på grund av att hon alltid har varit en hungrig person.

– Det bästa var när mamma bjöd hem folk för då blev det speciell mat, berättar hon.

Hennes sug efter att testa ny mat ledde till en utbildning i gastronomi och ett intresse för vegansk mat.

– Det hände inte över en natt. Det började med nyfikenhet när jag pluggade gastronomi på högskolan i Kristianstad. Efter ett tag slog det mig att jag inte åt kött längre eftersom det fanns så mycket annat. Vissa grejer har bara fallit bort och andra har tillkommit, säger Johanna.

För lite mer än ett år sedan tänkte hon att hennes kost var så nära vegansk att hon kunde testa att gå hela vägen. Eftersom hon mådde bra av det har hon fortsatt att äta växtbaserat.

– Jag har fått höra att jag går miste om grejer men jag har inte straffat mig själv utan gjort detta av fri vilja och då är allt enklare, säger hon.

Delvis tack vare sitt kostval blev hon mer eller mindre headhuntad till sitt nuvarande jobb i köket på Innergården och vänner i Kristianstad.

Hon tror att många tycker att det är krångligt att äta veganskt för att det har fått en viss stämpel. Men förmodligen har du ätit veganskt utan att tänka på det, till exempel sallader och soppor.

– Jag tror att folk snöar in på att göra om allt men man behöver inte göra det svårt. Utgå från det du tycker om och använd substitut. Gör tacos men byt ut färsen. Börja med små grejer. Men framför allt, ät det som är gott. Låt alltid smaken gå före.

Hon äter själv veganskt för att hon tycker om maten. Sedan struntar hon i etiketterna.

Johanna tycker att vi svenskar är för rädda för proteinbrist. Men enligt henne är det ovanligt i Sverige.

– Vi äter nästan för mycket protein i jämförelse med andra näringsämnen. Det finns protein i mycket.

Genom att äta lite av varje kan du få i dig protein utan att äta kött. Vill du ersätta det med något föreslår hon tofu som är hennes favorit. Du kan till och med göra egen. Bönor är också en bra proteinkälla. Gillar du inte dem som de är kan du rosta eller mixa dem och göra en dippsås av dem.

Av tofu kan du till exempel göra tofuspett som serveras med inlagda grönsaker och Srirachamajonnäs.
Foto: Bo Åkesson

För att bli mätt tycker hon att du inte ska vara rädd för kolhydrater, det finns både bra och mindre bra.

– Det finns spännande gryn som du bland annat kan ha i sallad som bas.

Det fina med vegansk eller växtbaserad kost är att du behöver äta mer för att få i dig alla näringsämnen och kan äta mer eftersom den oftast inte innehåller mycket fett.

När det gäller festmat råder hon dig att alltid ha bröd och såser, med det kommer du långt. Håll det enkelt. Satsa i stället på fina dekorationer eller uppläggningsfat. Johanna tycker alltid att det är trevligt att dekorera med färska blommor.

Dekorera gärna maten med färska blommor. Här har Johanna dekorerat en cheesecake utan ost med syrén.
Foto: Bo Åkesson

Är du inte vegan själv men någon av gästerna är det tipsar Johanna dig att utgå ifrån något du gör annars. Laga din standardrätt för att du ska känner dig bekväm men byt ut icke-veganska ingredienser mot växtbaserade. I större butiker finns det veganhyllor. Fråga gästen i förväg om du är osäker.

– Min svärmor är mästare på biffar. Jag gav henne formbar vegetarisk färs som hon kan göra det med. Då kan hon göra biffar och potatis ändå.

Gör det enkelt. Laga maten du brukar laga men byt ut det som inte är växtbaserat. Här har hon gjort rårakor med sparris.
Foto: Bo Åkesson

Det svåra med den svenska matkulturen är att vi traditionellt använder mycket mejeriprodukter och ägg i bakverk. Då kan du i stället snegla på andra kulturer där det växtbaserade är mer naturligt, till exempel den asiatiska eller Mellanösternkulturen.

Smördegspizzor med tomat- och jordgubbssalsa kan också göras veganskt.
Foto: Bo Åkesson

Läs mer

Familj

Andrea Lysebring och Tobias Andersson

Andrea Lysebring och Tobias Andersson i Ronneby fick den 8 juli en dotter, Annabelle, som vägde 4022 g och var 51 cm.

Sport

Fler startgrupper i populära swimruntävlingen

”Kan ha plattan i mattan”

Ledare

Civilsamhället är en pelare

Frivilligorganisationerna ska inte tas för givna.

Bostad

Hotellägaren bor på 450 kvadratmeter

”Många tror det är en gammal skola”

Konkurs

Konkurs: Därför gick minkfarmen omkull

Förvaltarberättelsen klar

Näringsliv

Klart: Han blir ny regionchef för Svenskt näringsliv i Blekinge

”Ser verkligen fram emot att träffa och lyssna på företagare”