1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Rosorna bort när rondellen förnyas

- Rondellen vid Kämpaslätten är en av de viktigaste platserna i Sölvesborg och ska bli en scen som återspeglar årstidernas växlingar och det som händer i kommunen.
Det säger parkchef Kristina Höijer som redan nästa vecka påbörjar arbetet med att förnya den 15 år gamla planteringen i rondellen. Det första som ryker är rosorna.
Sölvesborg • Publicerad 12 oktober 2002

I somras uppstod en smärre insändarstorm sedan rondellens rosenplantering befunnits orensad. Kristina Höijer vädrade redan då sin ovilja mot rosor just här, inte minst som skötseln är mycket kostnadskrävande, och lovade tänka ut något nytt. Nu är hon klar.

"Gillar också rosor"

- Jag gillar också rosor, men de passar inte här. Visst blommar de, men när det är över händer ingenting.

När rosorna tagits bort kommer ogräset, bland annat den svåra åkerfräken, att bekämpas och en färdig gräsmatta att läggas på den 650 kvadrat stora runddelen. De sju exemplaren av smalbladig bollask ska vara kvar.

Snögubbar

I gräsmattan ska kilformade rabatter tas upp och i dem ska det bli variation så det förslår; allt från vårblommor till snögubbar.

Redan till advent kommer belysning och det ska också synas i rondellen när det till exempel är Killebom, julmarknad och Skördefest.

- Jag vill komma bort från den statiska planteringen och ha mer av installationer i rondellen, säger Kristina Höijer som också tar bort de stora planterade glasfiberfaten på refugerna som avgränsar körfälten. Där vill hon helst se mattor av sedum.

Yngve Andersson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.