Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Rivstart för nya miljöchefen

I går tillträdde Miljöförbundet Blekinge västs nya chef, Jan Moberg. En av hans stora utmaningar blir att styra upp den blödande ekonomin, men det är inget som avskräcker honom.
Sölvesborg • Publicerad 17 maj 2014
Miljöchef. Jan Moberg, 48 år och bosatt utanför Kristianstad, är sedan i går ny chef för Sölvesborgs, Karlshamns och Olofströms gemensamma miljöförvaltning Miljöförbundet Blekinge väst. Hans första stora utmaning blir att styra upp ekonomin.
Miljöchef. Jan Moberg, 48 år och bosatt utanför Kristianstad, är sedan i går ny chef för Sölvesborgs, Karlshamns och Olofströms gemensamma miljöförvaltning Miljöförbundet Blekinge väst. Hans första stora utmaning blir att styra upp ekonomin.Foto: 

Jan Moberg har inte ens hunnit tillbringa en timme i sitt nya arbetsrum när BLT knackar på dörren. Han började dagen med att träffa Olofströms kommunledning och fortsatte senare direkt till Sölvesborg. Någon lunch har han inte fått i sig. Först på måndag räknar han med att kunna presentera sig för hela personalstyrkan. Sedan är det dags att kavla upp ärmarna.

Förra året slutade med nästan 800 000 kronor i underskott, vilket var 921 000 kronor sämre än vad som var budgeterat.

Annons

– Jag har fått besked av direktionen att när jag kommer så måste jag ta tag i ekonomin.

Arbetet med att, så att säga, sanera finanserna, är dock redan påbörjat av Johanna Randsalu, som varit tf förbundschef sedan Jörgen Hanak slutade. Jan Moberg har själv ännu inte satt sig in i vilka åtgärder som vidtagits. Däremot har han funderat en hel del på de grundläggande förutsättningarna för Miljöförbundets verksamhet.

Att ge råd till näringsidkare, och på så vis förebygga att de gör fel, ska förbundet enligt lag göra gratis, medan jakt på de som har brutit mot lagar och förordningar ger klirr i kassan eftersom det i dessa fall är möjligt att ta ut avgifter. Ska förbundet prioritera hjälpsamhet och stöd är medlemskommunerna sålunda tvungna att skjuta till mer skattepengar. Gör de inte det måste tjänstemännen huvudsakligen lägga sin kraft på sådant som ger intäkter, det vill säga inspektioner och annan myndighetsutövning.

För egen del skulle han gärna se att personalen kunde lägga större vikt vid service och rådgivning, men om politikerna i medlemskommunerna fortsätter kräva att 60 procent av verksamheten ska vara avgiftsfinansierad finns mycket litet utrymme för det. Det har han inga synpunkter, så länge alla har sambandet klart för sig.

– Om vi har krav på oss att ha hög självfinansieringsgrad kan vi inte samtidigt vara serviceminded. Jag vill ha en dialog om den frågan, säger han.

Niklas Jersblad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons