1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Rikare fritid för funktionshindrade

För första gången tar Sölvesborgs kommun ett samlat grepp om de omkring 200 funktionshindrade kommuninvånarnas fritid. Ledarutbildningar, ökade bidrag och en ny katalog med olika aktiviteter ska ge dem en väg in i föreningslivet.
Sölvesborg • Publicerad 30 januari 2007
Ny katalog. Fritids- och kulturnämndens ordförande, Mats Svensson (s), och föreningssamordnare Pia Olsson är stolta över kommunens nya katalog med fritidsaktiviteter för funktionshindrade. Foto: Niklas Jersblad
Ny katalog. Fritids- och kulturnämndens ordförande, Mats Svensson (s), och föreningssamordnare Pia Olsson är stolta över kommunens nya katalog med fritidsaktiviteter för funktionshindrade. Foto: Niklas JersbladFoto: Niklas Jersblad

Föreningssamordnare Pia Olsson har sedan hon anställdes i somras haft flitiga kontakter med traktens föreningsliv för att få igång så många olika aktiviteter för funktionshindrade som möjligt. Detta arbete har nu gett frukt.

På sitt kontor har hon en ny aktivitetskatalog som väntar på att delas ut. På sidorna presenteras ett tjugotal vitt skilda fritidssysselsättningar, allt ifrån ridning och biljard till dans, musik och bollsporter. Målgruppen är funktionshindrade med rörelsehinder, begåvningshandikapp eller neuropsykiatriska diagnoser som autism, Aspergers syndrom och ADHD.

Tidigare har kommunen främst sett till att äldre funktionshindrade har haft sysselsättning, men nu är det även barn och unga som ska aktiveras.

- Jag tror att det är jätteviktigt att man börjar som liten. Man måste redan då få en rik fritid om man ska få det som vuxen, säger Pia Olsson.

Katalogen är bara ett led i satsningen på att få fler funktionshindrade aktiva inom föreningslivet.

För att stimulera föreningarnas arbete med funktionshindrade har fritids- och kulturnämnden beslutat att det ska ge högre kommunalt bidrag än föreningarnas ordinarie verksamhet. Dessutom arrangeras under våren specialutbildningar för dem som ska leda aktiviteterna för de funktionshindrade.

- Vi tycker att det är väldigt roligt att vi fått fram det här. Äntligen riktar vi oss till alla. Det är viktigt, säger fritids- och kulturnämndens ordförande Mats Svensson (s).

Niklas Jersblad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.