1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Revisorer starkt kritiska

Nu riktas hård kritik mot Sölvesborgs kommuns organisation.
Kritiken förs fram i en färsk granskning som revisorerna gjort.
Trots att den nuvarande organisationen har drygt tio år på nacken finns det flera kommunala chefer som inte förstår vad den går ut på.
Sölvesborg • Publicerad 18 oktober 2003

I början av 1990-talet införde Sölvesborgs kommun en så kallad beställar- och utförarorganisation.

Avsikten var att tydliggöra den förtroendevaldes roll och att skapa en tydlig rågång mellan det politiska uppdraget och den kommunala förvaltningen.

Ingen utvärdering

Nu konstaterar kommunens revisorer att det under dessa drygt tio år inte gjorts någon utvärdering trots att flera organisatoriska förändringar skett under tiden och att flera personer i ledande ställning slutat respektive tillkommit.

Och i revisorsgranskningen kommer mycket hård kritik fram. Flera chefer och ansvariga uppger att de fortfarande, tio år efter införandet, inte ser tydligheten i uppdraget eller rentav inte förstår sin roll och ansvarsförsdelning mot andra.

Cheferna förstår inte

Eller mer rakt på sak: cheferna förstår inte vad det hela går ut på.

Modellen anses dessutom onödigt resurskrävande, att dubbelarbete utförs och att mycket energi går åt för att ta reda på vem som är ansvarig i en viss fråga.

Organisationen i Sölvesborg bygger på att det finns funktioner som svarar för beställning respektive utförande.

Dessa funktioner ska inte samverka utan vara varandras motparter i ett system som stimulerar en konkurrenssituation.

För liten organisation

Men i granskningen slår både chefer och ansvariga fast att kommunen är en för liten organisation för att detta ska fungera och att konkurrenssituationen aldrig har uppstått.

Ineffektivitet och orationalitet är ofta förekommande uttryck bland de synpunkter som framkommer om organisationen.

Granskningens slutsats är att väsentliga förändringen i organisationen måste genomföras, om inte måste den nuvarande modellen tydliggöras för chefer och ansvariga.

Har överlevt sig själv

- Det nuvarande systemet har överlevt sig själv, säger revisorsordföranden Bengt Green (m) i en kommentar.

Kommunalrådet Jens Åberg (s) drar efter en snabb genomgång av granskningen slutsatsen att det finns besparingar att göra inom kommunen då cheferna pratar en hel del om ineffektivitet och orationalitet.

- Vi ska göra djupintervjuer med dessa personer inom förvaltningsledningen. De har säkert förslag på besparingar som vi kan dra nytta av i dessa kärva ekonomiska tider, säger Jens Åberg.

Lars Ohlsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.