Restaurangägarens tips inför julbordet
När det kommer till julmat håller Johan Påhlsson som driver restaurangen Salvatores med Påhlssons i Sölvesborg på traditionerna.
– Ett måste på julbordet är julskinkan, säger han.
Han berättar att flera människor efterfrågar mer grönt på julbordet. Två fräscha inslag till julbordet är röd- eller grönkålssallad med apelsin och äpplen.
– De är enkla att göra. Rödkålssalladen passar väldigt bra till kötträtterna som prinskorv och köttbullar.
Men ett julbord med klassiska rätter som Janssons frestelse, lax, sill, köttbullar, prinskorvar, julskinka, vörtbröd är det som önskas mest av folk, berättar Johan.
– Det är den bilden jag fått när jag frågat runt, säger han.
För att spara tid och göra det så smidigt för dig som möjligt i juletid kan du förbereda en del av det som ska serveras. Redan dagen innan kan du lägga upp lax, sill och ägg på fat och ställa in det i kylskåpet.
– Man ska njuta av det man lagat och ha en trevlig stund med familjen.
När det kommer till inläggning av sill finns det flera spritsorter som passar som smaksättning. Det handlar bland annat om gin, Pernod, Sherry och portvin.
– Pernoden ger en lakritston som är jättegod. Även gin och enbär funkar. Tänk på att göra den inlagda sillen några dagar innan den ska ätas.
Vad man ska dricka till är inte helt enkelt, då det finns mycket att välja på.
– Jag tycker att öl funkar bra till julmaten. Även äppelmust och svagdricka passar. Julmusten är för många en självklarhet. Det är alltid bra att dricka vatten, då känner man smakerna bättre och när det kommer till nubben vill jag gärna ha malörtsbrännvin.
Om du får mycket rester över kan du göra en laxröra med varmrökt lax, ädeloströra med ädelosten och bre det på pepparkakor samt frysa ner både ost och julskinkan.
Salvatores med Påhlssons delar med sig av följande recept: